Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà
POLÍTICA

Més polèmica sobre els 'menes': només el 45% són menors d'edat

El col·lapse de les fiscalies i l'alt nombre de causes arxivades compliquen la determinació de l'edat real

Com ja es va dir, el repartiment de menors no acompanyats que saturen les Illes Canàries seria un problema polític. D'entrada, Vox i PP han trencat relacions, el Gobierno ha signat un important fracàs parlamentari, les Canàries segueix igual (de mal) i Junts i ERC es llancen els trastos.

De manera paral·lela als esdeveniments polítics, es desplega la batalla pel relat. Els partits d'un espectre ideològic i l'altre lluiten per imposar el seu discurs.

Els partits progressistes insisteixen en la faceta humanitària de l'assumpte i redueixen el problema al deure assistencial de l'Estat. En aquest sentit, no perden l'ocasió per remarcar que són nens que necessiten ajuda urgent. Com ja va fer Gabriel Rufián, abunden també les comparacions amb els refugiats de la guerra d'Ucraïna.

Un grup de joves asseguts en un banc a una plaça, amb edificis residencials de fons.

Per la seva banda, la dreta argumenta que el fons del problema no és cap altre que la manca de control fronterer. Així mateix, també plantegen dubtes sobre la idea que tots els 'menes' que arriben a Espanya siguin realment menors.

I si no desmenteixen la totalitat del problema humanitari, les dades sí que introdueixen alguna ombra de dubte.

Causes arxivades i fiscalies col·lapsades

Segons acaba de publicar el periodista de La Gaceta especialitzat en temes migratoris, Rubén Pulido, la majoria de menors que arriben a Espanya no són menors. Les dades de la Fiscalia a què ha tingut accés mostren que menys de la meitat ho són:

Des del 2018, la Fiscalia ha practicat més de 36.000 proves per determinar l'edat dels menors. Es tracta d'un procediment pericial perquè l'Estat conegui el perfil i la situació dels immigrants irregulars. Màxim quan molts d'ells venen a Espanya sense documentació.

Segons les dades de la Fiscalia que ha compartit Pulido, més de 20.000 d'aquestes diligències es van resoldre amb majors d'edat, diligències arxivades o pendents de resolució. En total, el Ministeri Públic només ha pogut decretar de manera oficial i en ferm que el 45% siguin menors (16.144 menors).

D'altra banda, l'alt nivell de causes arxivades (9.711) respon entre altres factors a l'abandonament dels centres per part d'aquests menors. La raó és que saben que són més grans o simplement estan de trànsit per anar a França o a Alemanya, de manera que desapareixen del radar de la Fiscalia.

Així mateix, el col·lapse dels serveis d'atenció a aquests menors provoca que hi hagi percentatges cada cop més significatius de 'menes' als quals encara no se'ls ha practicat la prova. Segons informa Rubén Pulido, el 2021, per exemple, hi havia prop de 2.000 menors a les Canàries als quals no se'ls havia practicat.

➡️ Política

Més notícies: