Primer pla mitjà de Meritxell Batet de perfil asseguda a la cadira de la presidenta del Congrés
POLÍTICA

Meritxell Batet no serà presidenta del Congrés

Farà un pas al costat per acontentar els independentistes

Primer missatge del PSOE als seus potencials socis de govern. Meritxell Batet, figura molt criticada pels independentistes, renuncia a presentar-se a la reelecció com a presidenta del Congrés. A deu dies per a la formació del Congrés, els socialistes busquen ara un candidat alternatiu.

Segons El Confidencial, es tracta d'una decisió personal de la pròpia Meritxell Batet. La número u del PSC al Congrés ha decidit fer un pas al costat per no entorpir les negociacions de la investidura.

Podem, ERC i Junts, contra Batet

La formació de la Mesa del Congrés i la seva presidència serà la primera pedra de toc de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. A ningú se li escapa el rebuig que genera Meritxell Batet. De fet, els independentistes havien demanat veladament el seu cap com a primera concessió.

Imatge de Meritxell Batet aplaudint

Fins i tot Podem havia exercit una notable pressió contra l'expresidenta. A la formació morada van apuntar al sacrifici de Meritxell Batet com a declaració d'intencions per a les negociacions. El missatge de dirigents com Pablo Echenique era clar: si Pedro Sánchez vol ser president, Batet se n'ha d'anar.

El ressentiment de Podem, ERC i Junts cap a Batet neix de les seves diferències en la forma de dirigir els debats parlamentaris. Podem li atribueix poca contundència a l'hora de frenar els excessos verbals de Vox. Mentre que els independentistes l'acusen de no permetre el català a l'hemicicle.

Qui presidirà el Congrés

El pas al costat de Meritxell Batet és també un moviment tàctic del PSOE per retenir la presidència de la càmera. En els darrers dies han augmentat les pressions perquè el proper president del Congrés sigui un independentista o un nacionalista. Aquesta proposta compta també amb el beneplàcit de Sumar.

Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020

Els socialistes ja s'han avingut que Junts i ERC tinguin grup propi al Congrés. I ara estan pensant en oferir un lloc per als independentistes a la Mesa, a canvi de deixar la presidència a un socialista. Esquerra ja ha avançat la seva predisposició.

Els esforços del PSOE se centren ara a trobar un nom. A la travessa apareixen noms com Carmen Calvo o Félix Bolaños, però la idea de Pedro Sánchez és que torni a ser algú del PSC.

Cap a la investidura de Pedro Sánchez

Cal recordar que la Mesa del Congrés està constituïda per nou membres. Tot i que no està directament relacionat, la conformació d'aquest òrgan sí que dóna unes primeres pistes sobre la formació del nou govern. La presència dels independentistes serà clau per saber com avancen les negociacions.

➡️ Política

Més notícies: