Primer pla d'Iván Espinosa dels Monteros mirant a càmera
POLÍTICA

Crisi a Vox: Espinosa de los Monteros abandona el partit

El portaveu ho deixa per desavinences amb la cúpula

Primeres conseqüències de la decepció electoral de Vox. Iván Espinosa de los Monteros, portaveu del partit i home fort d'Abascal, ha anunciat que deixa Vox i se'n va de la política. El diputat abandona decebut pels darrers resultats i pel prorgesiu allunyament de la cúpula del partit.

Espinosa de los Monteros va arribar al partit de la mà de Santiago Abascal. Procedia de la Fundació Denaes, va participar a la fundació de Vox, i en qüestió de poc temps es va convertir en un dels imprescindibles. La marxa de Macarena Olona va acabar de catapultar-lo com a líder al Congrés.

La seva veu es va convertir en la bandera del partit contra el Govern frankenstein al Congrés dels Diputats. La seva figura va aconseguir tanta popularitat que ha estat juntament amb Abascal la cara visible de l'última campanya. El seu debat amb la resta de portaveus a TVE va ser molt ben valorat.

Enfrontament amb Abascal

Però en aquests darrers temps també s'ha obert una esquerda entre ell i altres dirigents. Espinosa dels Monteros sent que Vox s'ha allunyat molt del partit que ell va ajudar a fundar, i ha llençat la tovallola. Les relacions amb Abascal estan totalment trencades.

Pla mitjà de Santiago Abascal amb Iván Espinosa dels Monteros desenfocat, de perfil i situat davant seu

Segons fonts internes citades per El Mundo, Espinosa de los Monteros i Santiago Abascal fa dos mesos que no es parlen. La seva única comunicació consisteix en tímids intercanvis de missatges. L'origen estaria en discrepàncies sobre l'orientació ideològica del partit i la remodelació orgànica que ha impulsat Abascal.

El recel d'Espinosa de los Monteros va augmentar amb la promoció de nous dirigents a la cúpula de Vox, i la consolidació de la línia ideològica dura. Ell va liderar un corrent liberal i possibilista dins del partit. Però va anar quedant arraconat per la línia conservadora, molt influenciada per corrents religiosos.

Abascal busca un nou líder

El portaveu de Vox també va criticar l'estratègia de Vox després dels resultats del 28-M. Va advertir de l'excés de confiança que aquells dies es va instal·lar a les seus tant de Vox com del PP, i va avisar que el “sanchisme” no estava mort. A Bambú no li van fer cas.

Santiago Abascal i Iván Espinosa dels Monteros asseguts al Congrés dels Diputats i mirant a cambra

El partit va adquirir llavors un to més dur en la seva competència amb el Partit Popular, cosa que Espinosa de los Monteros va veure com un fre. Les seves sospites es van confirmar el 23-J. Però el diputat no veu possibilitats reals d'un canvi d'orientació a la cúpula, i ha dit prou.

Espinosa de los Monteros deixa la política per tornar a l'activitat privada. Ara Santiago Abascal haurà de trobar un nou portaveu, amb el repte d'iniciar una renovació interna que cada cop es fa més inevitable. D'això en dependrà el futur d'aquesta formació.

➡️ Política

Més notícies: