Primer pla de Santiago Abascal rient
POLÍTICA

Menys és més per a VOX

El partit de Santiago Abascal busca ser determinant per a la confecció d'un nou govern

VOX afronta les eleccions d'aquest diumenge com a força consolidada al panorama polític espanyol. Amb 52 escons, van ser la tercera formació més forta al Congrés dels Diputats en l'anterior legislatura. I aquest 23 de juliol aspiren a repetir el tercer lloc, darrere del PP i el PSOE.

No ha estat fàcil la campanya per als de Santiago Abascal. Hi ha hagut molta polarització entre el bloc anomenat progressista i el bloc de dretes. I això sembla beneficiar socialistes i populars. Si més no, això assenyalen totes les enquestes.

Sens dubte, els sondejos no estan afavorint VOX. De fet, cap d'ells aposta per una millora dels resultats de formació d'Abascal respecte al 2019. És veritat que el partit d'Ortega Smith, Buixadé, Espinosa dels Monteros i companyia sempre ha gaudit d'un bon vot ocult. I moltes vegades les votacions han reflectit un millor resultat del que vaticinaven les enquestes.

El líder de Vox i candidat a presidir el Govern, Santiago Abascal, intervé durant un acte de campanya electoral, a la Plaça de la Justícia de Saragossa

Però aquest cop el Partit Popular està capitalitzant una part important de l'electorat de dretes. En tot cas, i malgrat que és probable que VOX perdi alguns dels 52 diputats, el panorama postelectoral pinta millor que mai per als de Santiago Abascal.

VOX sap que Alberto Núñez Feijóo té complicadíssim, per no dir impossible, arribar als 176 escons que donen la majoria absoluta al Congrés. I si vol governar de forma estable, només li quedarà l'opció de pactar amb Santiago Abascal. Perquè encara que Pedro Sánchez facilités la investidura al líder del PP, aquest tindria un govern molt feble. Massa, segurament.

És probable que, a partir de diumenge, VOX tingui menys escons. Però també tindrà més poder per ser decisiu en l'escenari posterior a les eleccions. Santiago Abascal i el seu equip confien que el context polític els afavoreixi més que mai a partir del 23 de juliol.

A les últimes enquestes publicades aquesta setmana, VOX es movia entre els 29 i els 40 diputats. A l'últim CIS, Tezanos donava 30 escons a la formació d'Abascal. Tot i que l'escenari és completament diferent i és poc comparable amb l'actualitat, el 2019 el darrer baròmetre li donava entre 14 i 21. I en van treure 52.

➡️ Política

Més notícies: