Muntatge de Pedro Sánchez amb Marta Rovira (ERC) i una manifestació independentista de fons

POLÍTICA

Les mentides entren en campanya a Catalunya

ERC i el PSOE fan un joc de trilers en plena campanya electoral: uns diuen que ja parlen del referèndum i els altres ho neguen

Temps de campanya, temps de mentides. O almenys de mitges veritats i de dubtes sobre qui diu la veritat i sobre qui menteix. En aquest cas, els protagonistes són ERC i el PSOE. I el tema és un que es presta al fet que cadascú digui la seva: el referèndum d'autodeterminació.

On és la boleta?

La situació té dos límits: referèndum sí o referèndum no. Per part d'ERC, Marta Rovira va assegurar en una entrevista a El Periódico que “estem parlant del referèndum”. L'endemà, la portaveu del PSOE, Esther Peña, va dir “seré rotunda, el PSOE no està en cap negociació que parli de ruptures, referèndums i divisions”.

Marta Rovira, secretària general d'ERC, fent un discurs

Uns diuen blanc i altres diuen negre. A més, hi ha precedents per poder sospitar de tots dos. ERC porta in illo tempore parlant del referèndum i de temes similars que estan i deixen d'estar en diverses taules diàleg. Per la seva banda, el PSOE té una hemeroteca força nodrida de dirigents del partit dient que no aprovarien mai una amnistia. Entre ells, Salvador Illa. “A Catalunya no hi haurà ni referèndum ni amnistia”, van ser les paraules exactes de fa dos anys.

Interès electoral

Com és evident, això respon a interessos electoralistes. Cada vegada és més comú que cada partit es dirigeixi només als seus votants i potencials votants. En aquest sentit, per a ERC és indispensable mantenir encara un to reivindicatiu, nacionalista i amb una mínima confrontació amb el Govern central. El PSOE, en canvi, manté el discurs que l'amnistia és una mesura de gràcia destinada a la reconciliació, però que el referèndum ja és impossible.

En aquesta línia, la portaveu del PSOE va recalcar l'interès electoralista d'ERC alhora que amagava el del PSC. "Hi ha posicions de màxims, som conscients que entre ERC i Junts hi ha una batalla al seu costat per veure qui és més independentista i més maximalista a les seves posicions", va dir ahir Esther Peña.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez rient mentre aplaudeix i un pla mitjà de Salvador Illa amb cara seriosa

En qualsevol cas, tot això són tacticismes electorals que més aviat interessen els partits. L'últim sondeig d'Ipsos per a La Vanguardia ha mostrat que la ciutadania catalana es desentén força d'aquests assumptes. La meitat dels enquestats consideren que l'amnistia no serà útil i el 72% creu que la independència no ha de ser cap prioritat del Govern.

Finalment, cal destacar que és normal que el votant sigui més suspicaç que mai pel que fa al que li ve dels partits. Els uns i els altres s'intenten apoderar de la idea de 'fake news', però entren en campanya deixant un panorama en què és evident que algú menteix. 

➡️ Política

Més notícies: