Muntatge d'una persona votant i una manifestació independentista titllada
POLÍTICA

Set de cada deu catalans demanen que la independència no sigui prioritària

La ciutadania de Catalunya té seriosos dubtes sobre els efectes reparadors de l'amnistia. A més, una absoluta majoria passa de la independència.

Ara com ara, la idea que l'amnistia portava reconciliació i consens no triomfa entre els ciutadans de Catalunya. Segons el sondeig Ipsos per a La Vanguardia, el 42% rebutja l'amnistia i gairebé la meitat considera que “no servirà de res”. D'altra banda, el sondeig porta una dada sociològica que cal que apuntin a les seus dels partits nacionalistes: el 72% creu que la independència no ha de ser cap prioritat.

Catalunya està igual de dividida que sempre i, a més a més, està especialment desencantada. Les circumstàncies polítiques processistes i postprocessistes han deixat un pòsit social força negatiu. Cosa que queda reflectida al sondeig que avui publica La Vanguardia.

L'amnistia reforça allò que ja hi havia

D'entrada, la llei d'amnistia no interpel·la ni de bon tros majories. De fet, el suport a l'amnistia només reflecteix les dinàmiques ideològiques prèvies. Així, el 80% del votant 'indepe' i dels comuns aprova l'amnistia. Però gairebé el 100% dels votants conservadors i constitucionalistes la rebutgen. Per reflectir, el sondeig reflecteix fins i tot la fractura interna del PSOE: el suport a l'amnistia entre els seus votants no arriba a la meitat i es queda al 43% (amb un 52% que la rebutja).

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en arribar a una sessió plenària, al Parlament, a 5 de març de 2024, a Barcelona, Catalunya

Com es va dir des de sectors crítics amb l'actual Gobierno, la llei d'amnistia no va respondre mai a cap desig de reconciliació o retrobament. Entre altres coses, perquè l'hemeroteca és clara i mostra totes les figures de l'actual PSOE assegurant que mai no hi hauria ni indult ni amnistia. Més aviat, l'amnistia s'ha interpretat com una coincidència d'interessos entre sectors de la partitocràcia. I així ho reflecteix el sondeig: un 54% té el dubte de si l'amnistia tornarà a empitjorar la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya.

La independència Quina independència?

D'altra banda, el sondeig porta una dada de fons que reflecteix aquest magma amorf de desencís que hi ha a Catalunya. I és que una enorme majoria del 72% dels catalans pensa que la independència no hauria de ser cap prioritat del pròxim Govern.

A diferència de les dades anteriors, aquest sí que revela un cert element de consens entre els ciutadans. Concretament, el consens que no cal reiniciar el procés. Es podria dir aleshores que el gruix dels catalans estan diametralment en contra del que va defensar Jordi Turull sobre la tornada de Puigdemont: “un rellançament del procés”.

Puigdemont en una roda de premsa

Però a la llum d'aquest sondeig no cal descartar que Turull es dirigeixi exclusivament als seus votants. Segons les dades, el 70% dels votants de Junts i de la CUP estan a favor de reobrir un conflicte polític. No és així el votant d'ERC, que en un 60% es desentén de la independència com a prioritat governamental.

Totes aquestes dades, en essència, apunten a tres tendències. La primera, que l'amnistia es rep sense gaire il·lusió i s'interpreta com una mena d'oportunitat per enterrar el procés i dedicar-se a allò que és important. La segona, que l'amnistia només reforça les dinàmiques ideològiques prèvies. La tercera, que la independència només interessa als molt convençuts i no és un factor electoral aglutinador.

➡️ Política

Més notícies: