María Liz dóna un dit al seu fill Erik, que ha estat el primer nadó nascut el 2024 a Madrid, a l'Hospital Universitari La Paz, l'1 de gener del 2024, a Madrid (Espanya)

POLÍTICA

La meitat dels nens nascuts a Catalunya té com a mínim un progenitor estranger

Catalunya està immersa en un canvi demogràfic de gran importància i que canviarà completament el futur de la regió


"Des del 1976, Catalunya gairebé només ha crescut en població per l'arribada massiva d'immigració estrangera, i darrerament registra saldos migratoris interautonòmics negatius de nascuts a Espanya". Així s'expressa la Universitat Sant Pau-CEU a l'informe 'Catalunya: declivi demogràfic d'una societat multicultural'.

Entre les moltes dades aportades hi ha una de les més cridaneres: que el 49,5% dels nens que van néixer el 2022 tenien com a mínim un progenitor estranger. En el cas de la província de Girona, "el percentatge es va superar amb gran comoditat", assenyala l'informe.

En qualsevol cas, aquesta és una tendència que també han confirmat altres institucions com ara el Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En un informe publicat fa tres mesos, fet amb motiu de la 'Catalunya dels vuit milions', el director del CED, Albert Esteve, va confirmar que “la xifra de naixements seguirà decreixent en els propers anys, i el pes dels nascuts de mare o pare estranger augmentarà, perquè el pes de la immigració a les franges d'edat en què es tenen els fills és més elevat que al conjunt de la població”.

Situació particular a Barcelona

L'informe del CEU explica que "Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més població d'origen estranger, només després de les Balears i alhora que Madrid". Així mateix, "Catalunya destaca per la presència d'africans (més d´un 75%, marroquins) i asiàtics (en particular, pels pakistanesos)". Com també expliquen des d'aquesta universitat, la immigració africana i asiàtica es caracteritza per ser masculina, a diferència de la hispanoamericana, més femenina.

Per ciutats, destaca la particular situació de Barcelona. A data de l'1 de gener del 2023, i amb dades de l'INE, els homes habitants a Barcelona amb edats compreses entre 20 i 29 anys ja eren menys del 50%. "En concret, el 46,6%", aclareix l'informe.

Pel que fa a les projeccions de futur, l'Observatori Demogràfic del CEU no surt de les tesis compartides entre els demògrafs. “Si segueix arribant població estrangera, els immigrants i els seus descendents seran majoritaris en poques dècades a Catalunya. Fins i tot si no vinguessin més – cosa que és improbable, almenys en els propers anys –, és segur que el substrat humà de la població catalana del futur serà molt diferent”.

La conclusió d'un dels autors de l'informe, Alejandro Macarrón, expressada a la premsa, és contundent. “La Catalunya del futur no serà espanyola, però tampoc no serà catalana”.

➡️ Política

Més notícies: