María Liz dóna un dit al seu fill Erik, que ha estat el primer nadó nascut el 2024 a Madrid, a l'Hospital Universitari La Paz, l'1 de gener del 2024, a Madrid (Espanya)

POLÍTICA

Gairebé la meitat dels nens nascuts a Catalunya tenen mare estrangera

Les dades confirmen l'explicació dels demògrafs: a Catalunya, el pes dels estrangers serà cada cop més gran

Segons ha informat Datadicto a través de xarxes socials, el 2022 la mitjana ponderada de nens nascuts de mare estrangera a Catalunya va assolir un 42,1%. Per províncies, la que té un percentatge més alt és Girona (45,4%), seguida de Lleida (42,5%), Barcelona (41%) i Tarragona (39,5%).

Catalunya acapara així quatre dels cinc primers llocs si es divideix el país per províncies. Així mateix, Girona té el rècord absolut de tot Espanya.

L'enllaç entre immigració i la Seguretat Social

La demografia és el gran tema. D'alguna manera, tots els temes més candents del debat social són subsidiaris de la demografia. Des de l'assistència i la integració socials fins a la inseguretat i passant pel mercat immobiliari, no hi ha res que s'escapi al fenomen de fons: que la gent no té fills.

De fet, és públic i notori que el pla del ministre Escrivà per pagar les pensions – en última instància, garantir la solvència de la Seguretat Social – passa, entre moltes altres coses, per rebre al voltant de 250.000 immigrants a l'any. Així, per exemple, s'expressava la ministra Saiz recentment en una televisió hispanoamericana:

Així mateix, fa dos mesos es publicava el darrer informe del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) sobre la 'Catalunya dels vuit milions'. El director d'aquest centre, Albert Esteve, ja va apuntar que “la xifra de naixements continuarà decreixent els propers anys, i el pes dels nascuts de mare o pare estranger augmentarà, perquè el pes de la immigració a les franges d'edat a la qual es tenen els fills és més elevat que al conjunt de la població”.

El podi per a Catalunya

Aquest mínim context permet situar la dada que ofereix Datadicto a partir de l'INE, que no és més que la constatació de la dinàmica que assenyalava el director del CED.

Tot i que la dada es refereix a tot Espanya, el desglossament per províncies permet confirmar que, efectivament, a Catalunya el fenomen és més clar:

Tuit sobre les dades de natalitat

Si, a Espanya, la mitjana és del 30%, a Catalunya és de dotze punts més. Així mateix, si no fos per les Illes Balears, Catalunya coparia els quatre primers llocs. En qualsevol cas, el podi sí que és íntegre per a Catalunya.

Com assenyala la publicació, les tres nacionalitats principals són el Marroc, Colòmbia i Romania. Novament, el patró és gairebé idèntic a Catalunya. Aquí, les tres nacionalitats d'origen majoritàries són el Marroc, Colòmbia i l'Argentina.

➡️ Política

Més notícies: