Primer pla d'Ulf Kristersson amb dones magrebis de fons
POLÍTICA

Mà dura contra la immigració a Suècia

El govern ultima la política migratòria més dura de la UE

El desafiament migratori ha esdevingut definitivament una prioritat per als governs del nord d'Europa. Després del camí iniciat pel primer ministre britànic Rishi Sunak, que sota el lema 'Stop pateres' va desplegar eficaces mesures de control migratori, Suècia pren ara la davantera en la legislació contra la immigració descontrolada.

El primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha llançat un al·legat contra la immigació massiva i ha anunciat la posada en marxa de la legislació migratòria més dura de la Unió Europea (UE). Kristersson, del Partit Moderat, encapçala el govern conservador que el setembre del 2022 va enfonsar els socialdemòcrates gràcies al resultat històric de la formació ultradreta Demòcrates de Suècia.

En una entrevista recent, Kristersson ha defensat “la llibertat i la igualtat” com a “valors fonamentals de la nostra societat”. Però ha advertit que “per a alguns pot resultar difícil” assumir i compartir aquests valors. “Deixeu-me que sigui clar”, ha dit, “la immigració massiva i la mala integració simplement no funcionen. Per tant, ara canviem la política migratòria sueca a la més estricta de la UE”.

Per al primer ministre suec, “un no a l'asil vol dir que no, i després has de marxar del país. Hauria de ser evident, però no ho és. Igualment important és que un sí hauria de significar que realment entres a formar part de la societat sueca”. El govern suec prepara un paquet de mesures per frenar la immigació descontrolada, com ara la restricció de les ajudes socials i la devolució dels il·legals.

Del cordó sanitari al govern

Durant molts anys el partit Demòcrates de Suècia ha estat sotmès a un cordó sanitari. Tot i això, l'augment dels atacs amb armes de foc i la immigració descontrolada ha disparat els vots d'aquest partit. L'èxit electoral del 'Vox suec', recolzat en el vot de les classes treballadors i els joves, ha trencat el cordó sanitari i l'ha convertit en la clau del govern conservador.

El govern Kristersson està preparant un ambiciós paquet de mesures per acabar amb la violència de les bandes. L'augment de la criminalitat ha convertit Suècia en un dels països més insegurs d'Europa, amb índexs superiors als d'Itàlia i l'est d'Europa. El govern reconeix que aquest és ara el principal problema del país.

L'altre focus de preocupació és el debat sobre la integració dels immigrants. Hi va haver un moment en què aquest país va liderar la política de braços oberts als refugiats i sol·licitants d'asil. Ara, la principal preocupació dels suecs és l'augment de la violència de bandes estrangeres. Suècia pren així la davantera d'un enduriment de les lleis migratòries, en una onada que es va estenent pel nord d'Europa i que a poc a poc va guanyant terreny a la resta del continent.

➡️ Política

Més notícies: