Captura d'un vídeo on es veu el primer ministre britànic Rishi Sunak amb el lema Stop the boats
POLÍTICA

Stop 'pateres' al Regne Unit

El govern expulsarà tots els immigrants que arribin a través del Canal de la Mànega

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, s'ha proposat abordar amb mà de ferro el drama de la immigració que arriba a través del Canal de la Manxa. Davant l'arribada massiva d'immigrants per aquesta via, el govern ha implementat diverses mesures. I els seus efectes ja es comencen a notar.

Mentre que a la resta d'Europa augmenta l'arribada d'immigrants il·legals, al Regne Unit ha caigut un 20% respecte a l'any anterior. Destaca sobre tot la reducció del 90% en l'arribada d'albanesos, que el 2022 van representar un terç del total de la immigració.

Però Sunak no vol aturar-se aquí. “Qui vingui a aquest país il·legalment serà deportat o enviat a Rwanda”, ha dit el primer ministre. Mentrestant, el govern ja està tramitant la nova Llei d'Immigració Il·legal, que podria entrar en vigor en qüestió de setmanes. La llei inclou la detenció de menors que viatgen en pateres.

Estratègia 'Stop pateras'

L'allau d'embarcacions que arriben al Regne Unit a través del Canal de la Manxa ha fet insostenible la situació. El país s'enfronta a milers de sol·licitants d'asil que esperen que es regularitzi la seva situació, allotjats durant mesos en hotels d'alt cost.

Per posar-hi fi, el Govern Sunak ha habilitat bases militars sense ús i embarcacions per allotjar persones en situació irregular.

Imatge de l'embarcació Bibby Stockholm

La política migratòria del govern també se centra en la intercepció de pateres i l'expulsió d'immigrants il·legals. En aquest sentit, Sunak també ha valorat positivament la intercepció de pateres al costat francès i ha anunciat el desplegament de més vaixells per dissuadir els sol·licitants d'asil.

Cal recordar que en l'última dècada la ruta d'arribada de la immigració il·legal al sud del Regne s'ha cobrat la vida de centenars de persones.

Sunak, d'origen estranger però amb mà ferma

El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, s'ha mostrat satisfet davant l'èxit de les seves polítiques d'immigració: “Sota el meu lideratge, aturarem els vaixells”.

El conservador Rishi Sunak va substituir Liz Truss a l'octubre de 2022, només tres mesos després que aquesta rellevés al president Boris Johnson. Procedent d'una família d'origen indi, el fins llavors ministre de Finances s'ha caracteritzat des del principi per la seva actitud pragmàtica: “Accions, no paraules”.

El seu govern s'enfronta a dos grans reptes, la profunda recessió econòmica del país i la crisi migratòria.

Els pares de Sunak van arribar al Regne Unit des de l'Àfrica Oriental, i tots dos són d'origen indi. Va néixer al país, tot i que sempre ha mostrat un gran interès per les seves arrels. També va deixar clar que els seus orígens no serien un impediment per afrontar el problema de la immigració amb mà ferma.