Tània Verge, vestida amb una jaqueta verda i una brusa blanca, mirant endavant amb una expressió seriosa.
POLÍTICA

El llegat de Tània Verge: més violacions, més dones assassinades i multes a l'oposició

L'exconsellera d'Igualtat i Feminismes deixa una herència qüestionable després de tres anys al càrrec

Tània Verge ja no és consellera d'Igualtat i Feminismes. Després de tres anys al càrrec, ara exercirà de diputada rasa per ERC. Tres anys que han donat per a molt. La seva trajectòria com a màxima responsable d'aquesta Conselleria creada per Pere Aragonès (que el darrer any tenia un pressupost de 132 milions d'euros) ens deixa un llegat més que qüestionable.

Rècord de violacions a Catalunya

Des que el Govern va decidir crear la Conselleria d'Igualtat i Feminismes posant Tània Verge al capdavant, els casos de violacions no han parat de créixer a Catalunya. Per no comparar-ho amb les dades de l'any 2021 (quan ella va accedir al càrrec i encara hi havia restriccions per la pandèmia), fixem-nos en les dades del 2019, l'any anterior a la Covid-19. Des de llavors, les agressions sexuals amb penetració han crescut un 185,1% (de 557 casos a 1.588). De fet, Catalunya és actualment la comunitat que més violacions registra de tot Espanya.

Plano medio de Tània Verge en un atril de la Generalitat de Catalunya, cabizbaja y escribiendo

A més, les agressions sexuals amb penetració van ser el delicte que més va créixer el 2023 a tot Catalunya respecte de l'any anterior, un 34,1%. Des de l'esquerra, això sí, asseguren que aquest augment es deu a que “ara es denuncien més casos” gràcies a “les campanyes de conscienciació”. Un argument que, tot i no tenir cap base, utilitzen per justificar el seu relat. El seu relat i també la creació d'estructures administratives que serveixen per destinar quantitats ingents de diners a contractació de personal, estudis i subvencions, però que en canvi no serveixen per reduir les violacions.

Catalunya, líder en dones assassinades

Un altre llegat que ens deixa Tània Verge és una Catalunya que lidera les estadístiques de dones assassinades per les parelles o exparelles. En els vuit mesos que portem del 2024, la xifra de dones que han mort a mans de la seva parella o exparella s'eleva fins a 15, segons la Conselleria de Feminismes. Tenint en compte que el Ministeri d'Igualtat ha comptabilitzat 31 casos a tot Espanya, Catalunya registra gairebé la meitat dels assassinats relacionats amb la violència de gènere de tot l'estat. A més, aquest 2024 ja hi ha hagut més casos (15) que en tot el 2023 (11, segons l'Institut Nacional d'Estadística).

Tània Verge asseguda en un sofà, amb ulleres de pasta vermelles i somrient

Persecució a adversaris polítics

Tània Verge també serà recordada per la seva persecució a rivals polítics. La Conselleria d'Igualtat i Feminismes va decidir multar amb 10.001 euros Sílvia Orriols per haver expressat la seva opinió en un programa de televisió. Tot i els recursos presentats per la líder d'Aliança Catalana, aquesta setmana es confirmava definitivament que l'alcaldessa de Ripoll haurà de pagar aquesta quantitat desproporcionada de diners per opinar que “l'Islam és incompatible amb els valors d'Occident”.

Sílvia Orriols ja ha deixat clar que continuarà lluitant pel dret a la llibertat d'expressió, denunciant la “censura i persecució ideològica” de la Generalitat. “Arribaré fins on calgui per denunciar la dictadura de la correcció política que ens heu imposat”, va declarar.

➡️ Política

Més notícies: