Primer plan de Laura Borràs amb la mirada perduda mirant a l'horitzó
POLÍTICA

I Laura Borràs va passar per l'aro

Assumeix la seva derrota a canvi de continuar com a presidenta del partit

Anna Erra (Junts) serà escollida amb tota seguretat presidenta del Parlament aquest divendres. ERC votarà a favor que es respecti l'acord d'investidura (la Presidència per a ells, el Parlament per Junts). I la CUP s'abstindrà per impedir una presidència del PSC.

Junts va confirmar ahir la candidatura de l'alcaldessa de Vic Anna Erra a la presidència del Parlament, en una reunió extraordinària a la seu del partit. Erra representa el sector institucional de Junts, en contraposició a la línia de Borràs. De fet, la seva candidatura s'ha imposat a les candidatures alternatives que manejava la presidenta sortint Laura Borràs.

Erra i Borràs van intentar escenificar la unitat arribant juntes a la seu del partit ahir a la tarda. La imatge té una càrrega profunda. Representa la submissió definitiva de Borràs al sector moderat, liderat per Jordi Turull i reforçat per la recent victòria de Xavier Trias a Barcelona, a canvi de continuar com a president del partit.

Imatge en primer pla de Xavier Trias abraçant Laura Borràs

Recapitulem: Borràs, amb un judici obert per presumpta corrupció, va ser suspesa de funcions el juliol del 2022 amb el vistiplau d'ERC i la CUP. La fins ara presidenta del Parlament, flagell d'ERC i instigadora de la sortida de Junts del Govern, també ha perdut el suport d'un ampli sector del seu partit. El representat per Jordi Turull, partidari de reconstruir ponts amb Esquerra, i que ara confirma la seva hegemonia.

Borràs evita la confrontació

Segons Vilaweb, diari proper al sector Borràs, la presidenta sortint assumeix que el seu pes està disminuint. De fet, en la reunió d'ahir, hauria facilitat una substitució sense confrontació a canvi de continuar com a presidenta de Junts.

Tots els candidats de Borràs havien estat descartats o no tenien prou garanties de consens. Conscient de la seva posició, la “filla de l'1 d'octubre” ha acabat cedint i ella mateixa ha proposat a Anna Erra com la seva substituta. El contrari hauria suposat obrir un nou enfrontament intern que li podria haver acabat costant la presidència del partit.

Consens abans del 23J

Turull i Borràs reforcen així el consens dins de la formació abans del 23J. Ja sense representació en cap espai institucional, Laura Borràs s'aferra a la posició de la direcció del partit. L'ascens d'Erra, però, certifica el seu declivi i sustenta l'hegemonia del sector institucional de Junts.

Imatge d'Anna Erra amb Jordi Turull en un míting de Junts

La confirmació de Míriam Nogueras (la candidata de Puigdemont i Turrull) per al 23J, però sobretot la victòria de Xavier Trias a Barcelona, aclareixen definitivament els equilibris dins de Junts. I a Laura Borràs no li queda més remei que passar per l'aro.