Imatge d'Anna Erra amb Jordi Turull en un míting de Junts
POLÍTICA

El Parlament toca fons

Anna Erra es convertirà en presidenta després de la legislatura dels d'escàndols

Es confirma el que era un secret a veus: Anna Erra, la polèmica alcaldessa de Vic, serà la propera presidenta del Parlament de Catalunya. Conclou així una altra batalla de la ferotge guerra pel poder dins de l'independentisme. I es dóna un pas més cap a la devaluació de la institució.

Adéu a la 'filla de l'1 d'octubre'

Aquest divendres acaba oficialment el turbulent mandat de Laura Borras al capdavant del Parlament. L'autodenominada “filla de l'1 d'octubre” va arribar a la institució sota l'ombra de la corrupció. Poc va importar als partits independentistes, que desesperats per desencallar la investidura, la van convertir en presidenta el març del 2021.

Han estat dos anys marcats per polèmiques i un esperit sectari que ha aprofundit en la divisió tant en l'hemicicle com dins de l'independentisme i fins i tot del seu propi partit. El flagell d'ERC i artífex de la sortida de Junts del Govern deixa la presidència del Parlament després de diversos escàndols.

Primer plan de Laura Borràs amb la mirada perduda mirant a l'horitzó

Borràs es va veure implicada de ple en la causa judicial per les llicències dels funcionaris de la cambra. La secretària general Esther Andreu va dimitir assetjada per la sospita de nepotisme. Va acceptar submisa la retirada de l'escó de Pau Juvillà (CUP) malgrat haver promès que no acceptaria “ingerències” d'altres poders. I en el seu pitjor moment, la seva mà dreta, Francesc Dalmases, es va veure obligat a dimitir per assetjament a una periodista de TV3.

El cop de gràcia, l'obertura del judici oral per la causa de corrupció que va acabar motivant la seva suspensió amb el vistiplau de CUP i ERC. Abandonada per tots, Borràs va afrontar en solitari el judici i la condemna de quatre anys i mig de presó.

Arriba Anna Erra, embolicada en la polèmica

ERC votarà a favor de la candidatura d'Anna Erra (Junts) a la presidència del Parlament per respectar els acords d'investidura. Els republicans volen recosir així l'espai independentista abans de les eleccions del 23J. La CUP s'abstindrà per impedir la presidència del candidat del PSC.

L'arribada d'Anna Erra suposa un trencament amb la línia dura representada per Borràs i el candidat alternatiu de Junts a la presidència, Antoni Castellà. Erra representa el sector pragmàtic del partit, liderat per Jordi Turull i partidari de reconstruir ponts amb ERC.

Una hiperventilada se perfila como nueva presidenta del Parlament

Però la futurible tampoc està exempta de polèmica. El 2020 va demanar als “catalans autòctons” que parlin “en català a aquells que no semblen catalans pel seu aspecte físic o accent”. Unes declaracions que van provocar una reacció de l'oposició i per les quals va haver d'acabar demanant disculpes.

Anteriorment, el 2018, l'aleshores alcaldessa de Vic va permetre convertir la plaça Major de la ciutat en un cementiri de 2.500 creus grogues. Més tard, l'ajuntament que presidia va emetre missatges a través de megàfons a favor de la independència i en solidaritat amb els líders del procés empresonats i fugats.

Aquest divendres, el Parlament destitueix Laura Borràs, que ha contribuït a devaluar encara més la institució, i dóna la benvinguda a Anna Erra per confirmar el que molts ja temien: ha tocat fons.