Primer pla de Laura Borràs amb una mirada trista
POLÍTICA

Laura Borràs es dona per vençuda

La presidenta de Junts busca fer-se un lloc en la direcció que sortirà del proper congrés del partit

Un dels efectes derivats de la pèrdua de la majoria processista és que tant Junts com ERC han de refer la seva estratègia.

De moment, ERC porta avantatge; als republicans només els queda resoldre l'assumpte de Junqueras i la nova direcció. Junts, per contra, encara arrossega tics processistes, però tard o d'hora hauran d'asseure's per analitzar la realitat. I la veritat és que ho faran més aviat que tard.

Uneix-te a l'enemic

Els pròxims dies 25, 26 i 27 d'octubre, els juntaires celebraran el congrés del partit. Tot i que sempre hi ha tensions i sectors enfrontats, tot apunta que Puigdemont serà revalidat com a líder. Això sense perjudici que Puigdemont va deixar clar que abandonaria la política si no n'era president. En tot cas, una mentida no constitueix cap obstacle en política.

Muntatge amb tres plans mitjans de Laura Borràs, Carles Puigdemont i Jordi Turull amb cara de preocupació

El lideratge de Puigdemont i els seus implicava, en principi, acabar d'enterrar Laura Borràs. La situació no té misteri: hi va haver una guerra interna i ella la va perdre. En conseqüència, va quedar relegada a un paper simbòlic com a presidenta; només li quedava mirar el rellotge i esperar la darrera estocada.

Ara bé, segons informa el diari Ara, Borràs estaria oberta a col·laborar amb la nova direcció. És a dir, que abandonaria el seu projecte més activista per emmotllar-se a la nova estratègia del partit, una estratègia transversal i àmplia per erigir-se com a alternativa al PSC. "Es tracta de sumar gent, no d'eliminar ningú", diuen fonts de Junts a l'Ara.

Imatge de Jordi Turull en primer pla i Laura Borràs

Aquesta estratègia de replegament del partit en el seu conjunt és molt socorreguda per a situacions com aquesta, en què un sector s'ha imposat sobre un altre. Alhora, Laura Borràs i els seus també fan els seus propis càlculs. Al capdavall, és millor llençar part de les armes que perdre-les totes. Si es fes la guerra, Laura Borràs portaria totes les de perdre.

Junts es replega

En qualsevol cas, tot això és sobre plànols.

La incidència de Laura Borràs a les bases és encara important i no se sap com digeriran la nova situació. Així mateix, i encara que minoritària, també planeja el dubte de quin tipus d'efectivitat tindrà aquesta resurrecció indepe que Junts vol protagonitzar a través de Puigdemont.

Carles Puigdemont amb vestit fosc parlant en un podi amb micròfons.

Com ja es va dir, l'únic regirar de debò que té Junts és deixar caure Pedro Sánchez a Madrid. Però mentre l'amnistia continuï a la corda fluixa, res no indica que Puigdemont donarà l'ordre d'obrir foc.

Amb tot, la nova estratègia de Junts es presenta com un replegament. És a dir, acumular forces i esperar que es resolgui el postprocés judicial. Aleshores ja es donaran les condicions per poder fer alguna cosa amb conseqüències reals.

➡️ Política

Més notícies: