Víctor Grífols amb el president de la Generalitat, Atrur Mas, a la seu de la multinacional
POLÍTICA

Grífols, l'única gran empresa que va donar suport al Procés, a la corda fluixa

Un informe acusa la multinacional catalana de maquillar els comptes. Els amics d'Artur Mas ja no controlen l'empresa familiar, que s'enfonsa a la borsa després de les informacions


Mal dia per a la família Grífols. Un terratrèmol sacseja la multinacional catalana, que ja havia donat símptomes els últims mesos de feblesa. Aquest matí s'ha sabut que un informe del fons Gotham City Research acusa Grífols de maquillar els comptes, manipular el deute i que les seves accions tenen un valor de "probablement zero" ara mateix.

Arran d'aquesta informació, Grifols ha estat bloquejada a la borsa després de veure com les seves accions es desplomaven un 30% a primera hora del matí. L'única multinacional que va donar suport al Procés trontolla i -sigui causalitat o casualitat- la companyia ha anat sumant problemes alhora que el Procés anava morint.

Els Grífols, amics i valedors d'Artur Mas

Ens hem de situar el 3 d'abril del 2014. El Procés ja era un fet i Artur Mas havia decidit pitjar l'accelerador i abraçar-se a David Fernández de la CUP. Faltaven pocs mesos per a la celebració de la consulta del 9N i Mas va rebre un suport especial. Es tractava de Víctor Grífols, president de la multinacional, que li va dir en un acte públic: "Tiri endavant. No s'arrugui".

Va ser una inauguració d'una nova planta de Grifols. Per aquell 2014 era una empresa d'èxit, la principal companyia de plasma a Espanya i amb presència important als Estats Units. "Quan una organització té un objectiu clar per assolir no s'ha d'espantar de les crítiques que qüestionen la seva estratègia o raó de ser. Amb fermesa i determinació es pot arribar molt lluny. Sé que ho està passant malament. Tingui determinació. Tiri endavant. No. s'arrugui", va dir Víctor Grífols.

L'independentisme de la família Grífols i la seva amistat amb Artur Mas era un fet, doncs, conegut i públic. Entre la consulta del 9N i el referèndum del 2017 no van dubtar a mantenir-se propers al processisme i es van negar a canviar la seu social després de l'u d'octubre. Això sí, la seu fiscal ja la van moure el 2015 i la van traslladar a Irlanda, per pagar menys impostos. Indepes, sí, però en allò social.

Artur Mas, amb altres consellers de la Generalitat en una visita a l'empresa Grífols el 2014

Paral·lelament, Víctor Grífols rebia la Creu de Sant Jordi per part del Govern de la Generalitat, que va utilitzar Grífols a la seva propaganda per al referèndum. Grifols va ser l'única empresa de l'IBEX35 que no va canviar la seu social, encara que ja a finals del 2017, després del referèndum van emetre un comunicat críptic.

"En l'hipotètic supòsit que la situació actual derivés en un nou escenari que pogués afectar el curs normal dels negocis o de la situació financera de la companyia, el consell acordaria les mesures necessàries", deien els Grífols.

El Procés es dessagna, Grifols també

Sembla una broma fàcil, però és així: la multinacional del plasma es dessagna des de fa mesos. Diuen els experts que Grifols ha pres massa males decisions els últims anys, sobretot quan va llançar una OPA al seu principal competidor i va disparar el deute financer. Ja el 2022 l'empresa va arrossegar caigudes importants a la borsa i els accionistes van empènyer Víctor Grífols a deixar el seu càrrec com a president de l'empresa. Steven F. Mayer és la primera persona fora de la família que exerceix de CEO a Grifols.

L'informe de Gotham City Research d'aquest dimarts 9 de gener del 2024 suposa un nou problema per a la família Grífols, que s'uneix a molts altres. La multinacional fa massa mesos que està en una espiral descendent i amb un futur incert. Com el processisme.

➡️ Política

Més notícies: