Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tots dos amb cara seriosa
POLÍTICA

L'entorn de Carles Puigdemont provoca una nova guerra amb ERC

Junts intenta conjugar el pragmatisme i el perfil dur: el destinatari d'aquesta postura és el votant autonòmic català

Figures properes a Puigdemont critiquen obertament el suport d'ERC als decrets de Sánchez. En plena batalla pel relat, Junts votarà que no i ho aprofita per diferenciar-se del seu competidor més immediat: ERC.

El relat de consum intern

Els partits processistes juguen a dues bandes: els seus actes a Madrid tenen efectes electorals a Catalunya i viceversa. Això els porta a mesurar tots els moviments, sobretot amb un discurs tan estirat ja com l'independentista. A més, des que Junts ha tornat al pragmatisme polític s'ha d'enfrontar a la competència d'ERC al Congrés dels Diputats.

Això es resol a la famosa batalla pel relat: en última instància, guanyar vots. ERC ha pres el camí de les qüestions socials i Junts el de l'amnistia. Encara que es dona el cas que l'amnistia és una necessitat personal de Puigdemont i d'altres.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

L'última oportunitat que han tingut ERC i Junts per diferenciar-se entre si ha estat la primera votació important de Sánchez. Junts aposta per un perfil molt dur i votarà que no i ERC, en canvi, sí. Això ho han aprofitat els de Junts per treure una arma comuna a la política processista: criticar a conveniència el que pacta amb Madrid.

Junts conjuga el pragmatisme i votar “no”

El diputat de Junts Francesc de Dalmases ha enviat un dur missatge als republicans. Deixa caure la crítica més comuna cap a ERC: amb les mesures socials, ERC es preocupa més de 'de facto' d'Espanya que de Catalunya.

També parlen de “subjugació" d'ERC al PSOE. Això ha dit Aleix Clarió, de l'àmbit comunicatiu de l'expresident Puigdemont. D'aquesta manera, Junts fuig endavant per tapar el fet de fons: que al capdavall han tornat a la política espanyola.

Una altra figura de pes com Joan Canadell ha compartit un missatge en què es parla del “trágala” d'ERC amb Sánchez. Aquesta situació revela el doble compàs que ha de ballar el processisme i, en particular, Junts, que fa poc que va tornar.

En la lluita pel relat de les properes autonòmiques, aquesta batalla l'ha guanyat provisionalment Puigdemont. Ha pres una posició molt dura el destinatari de la qual només pot ser el votant català. La raó per això és clara: més enllà de fer-se el fort, Puigdemont depèn en última instància del PSOE per tenir l'amnistia.

➡️ Política

Més notícies: