Muntatge de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont
POLÍTICA

Junts redobla el seu xantatge al PSOE: o Puigdemont president o adéu Pedro Sánchez

Junts intenta prendre una posició de força per a les negociacions i demana el sacrifici de Salvador Illa

Junts i l'expresident Puigdemont hi van amb tot. Amb l'amnistia aprovada, els neoconvergents fan el següent pas i ja miren a la propera legislatura a Catalunya. L'objectiu no és cap altre que emular el president Sánchez i que Puigdemont, havent quedat segon, sigui president gràcies als malabars parlamentaris.

Aprofitar l'impuls d'ahir

L'encarregat de transmetre el missatge ha estat el lloctinent de Puigdemont, Toni Comín, número u a les llistes per a les europees. En una roda de premsa organitzada per l'agència de notícies EFE, Comín ha obert un meló que tothom veia venir.

Si el PSOE, diu Comín, “vol ser coherent amb l'esperit i la lletra dels acords de Brussel·les”, hauria de fer president Carles Puigdemont. És a dir, que ara toca pagar al PSOE:

Amb aquestes paraules, Toni Comín diu que la investidura de Puigdemont és una conseqüència directa i natural dels acords a què van arribar amb el PSOE per investir Sánchez. A tots els efectes, doncs, Junts demana el sacrifici de Salvador Illa i del PSC. Tot i que la veritat és que cal contextualitzar aquestes declaracions en un marc de negociacions en què Junts vol transmetre molta força.

I és que, en general, el processisme vol transmetre molta força després de la victòria d'ahir, però més en particular Junts perquè els seus resultats sí que li permeten esgarrapar la possibilitat de tornar a Palau . Amb aquesta classe de maniobres, Junts aconsegueix alhora fer xantatge al PSOE, transmetre força al seu electorat i guanyar encara més terreny a ERC.

Per la resta, la situació judicial de l'amnistia permet col·locar algun interrogant sobre aquesta postura maximalista de Junts. Al capdavall, l'amnistia només està aprovada i li queda superar tota una carrera d'obstacles que, segons com, podria empantanar la llei durant força temps. En realitat, no és tan clar que Junts hagi aconseguit una posició privilegiada des de la qual fer un xantatge amb total solvència al PSOE.

➡️ Política

Més notícies: