Muntatge Feijoó i Santiago Abascal
POLÍTICA

Què faran el PP i Vox per intentar frenar l'amnistia?

Les dretes es mobilitzen per separat i donen inici al 'via crucis' jurídic de la llei

L'aprovació de la llei d'amnistia obre el segon temps de la legislatura. A partir d'ara, la llei s'enfrontarà a la carrera d'obstacles judicials que PP i Vox presentaran. Tot i que no és només una qüestió de partits: els fiscals del Tribunal Suprem, per exemple, ja han demanat que el delicte de malversació no es perdoni.

Vox no té gaires esperances a Europa

Encara que ho facin amb més o menys esperança, el protagonisme polític i mediàtic de l'oposició a l'amnistia serà dels partits. Ahir, per exemple, el cap de llista per Vox a les europees, Jorge Buxadé, ja va avisar en un acte electoral a Valladolid que el més probable és que la Unió Europea no tombi la llei. En un sentit molt semblant també s'ha expressat el secretari general del partit i el seu líder a Catalunya, Ignacio Garriga.

"Si Puigdemont continua fugat de la justícia és perquè la UE ho ha permès", ha declarat abans de recordar que des de Vox no tenen "moltes esperances". Fa referència fonamentalment a les qüestions prejudicials que el TJUE haurà de resoldre a petició dels jutges espanyols. A menys que hi hagi una sorpresa amb el delicte de malversació, segons Vox tot apunta que la justícia europea només endarrerirà l'aplicació de la llei.

Per això, els d'Abascal intentaran aturar l'amnistia concentrant-se en els procediments de la justícia espanyola. “Confiem, no a cegues, però confiem en els jutges espanyols, als quals ens encomanem perquè siguin l'última salvaguarda de la unitat nacional i la justícia”, va dir ahir Jorge Buxadé en un acte electoral a Albacete.

Les comunitats del PP s'organitzen

Per la seva banda, el PP també mobilitzarà tota la maquinària judicial per obstaculitzar la llei. Després de qualificar ahir el dia com “l'acta de defunció” del PSOE, els populars ja avisen que les seves comunitats autònomes presentaran recursos d'inconstitucionalitat al TC. Cosa que, per cert, va anunciar Isabel Díaz Ayuso i no Alberto Núñez Feijóo.

Pla mitjà d'Isabel Díaz Ayuso, vestida de vermell, asseguda en un escó del Senat, somrient i mirant a càmera

En una entrevista amb Jiménez Losantos, la presidenta de la Comunitat de Madrid va explicar que el seu govern autonòmic ja té preparat el recurs d'inconstitucionalitat. "Nosaltres, com a representants de l'Estat, no podem permetre que es trenqui", va dir Díaz Ayuso. Així mateix, demana que aquesta ofensiva des dels governs autonòmics populars sigui una “iniciativa política nacional”.

De moment, els governs de Madrid, València, Andalusia, Castella i Lleó, Múrcia, Aragó, les Balears i Cantàbria ja han anunciat que han posat a treballar els seus serveis jurídics. Cal esperar, doncs, que en els propers dies i setmanes la direcció nacional del partit coordini aquesta estratègia conjunta.

➡️ Política

Més notícies: