La diputada de Junts, Miriam Nogueras, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid
POLÍTICA

Junts maniobra al Congrés per eliminar l'impost de Patrimoni amb el PP i Vox

El PP i Vox ja ho han eliminat en algunes comunitats autònomes i l'aritmètica parlamentària seria suficient

El Gobierno 'Frankenstein' té esquerdes i per una d'elles s'intenta colar Junts per remarcar que no són un partit progressista. Ja ho vam veure la setmana passada, quan es van aliar amb el PP per frenar algunes mesures econòmiques i socials del PSOE. Ara, els neoconvergents ja exerceixen com a tals i maniobren per suprimir l'impost de Patrimoni, una cosa per a la qual necessitarien PP i Vox.

Les dues esmenes de Junts

El març passat, el grup parlamentari de Junts al Congrés dels Diputats va presentar dues esmenes al projecte de llei “anticrisi” del Gobierno de Sánchez. Tot i les dues esmenes, Junts va permetre que la llei tirés endavant gràcies a la seva abstenció. Però, per aconseguir ara les esmenes, necessitaria el PP i Vox en una aliança que seria més ideològica que no pas estratègica.

Míriam Nogueras al Congrés dels Diputats en la seva intervenció parlant a la tarima

Segons informa La Vanguardia, el raonament de la primera esmena – que demana la suspensió de l'impost de patrimoni – és el següent. Junts diu que si l'impost a les grans fortunes es prorroga i no es produeix “la revisió de la tributació patrimonial en el context de la reforma del finançament autonòmic”, aleshores caldria eliminar l'impost de patrimoni. És a dir, si l'impost a les grans fortunes es mantindrà sine die, l'impost de Patrimoni estaria gravant per partida doble. La jugada no és innocent perquè el 37% dels que van declarar l'impost de Patrimoni el 2021 ho van fer des de Catalunya.

La segona esmena té una lògica molt semblant. Si la reforma del finançament autonòmic és a l'aire i no hi ha intenció des de Madrid de retirar l'impost de Patrimoni, doncs llavors, diu Junts, que es traspassi la gestió d'aquest impost a les comunitats autònomes. Es tractaria d'una petita prèvia al nou sistema de finançament per a Catalunya, i també una medalla que Junts podria penjar davant l'electorat català i les altes esferes.

PP i VOX ja han suprimit l'impost

Aquestes informacions venen a caldejar l'ambient que hi haurà a partir de dilluns que ve. Fins aleshores, tot ha estat aturat per les successives eleccions que hem viscut i que s'acabaran aquest diumenge. D'aquesta manera, Junts segueix amb el pla de treure concessions a Sánchez en tres fronts: llei d'amnistia, referèndum pactat i reforma del finançament. Semblés que Puigdemont li ha fet cas a David Madí.

És maniobra, però no és de franc i implica tensionar Frankenstein perquè no tot depèn que el PSOE cedeixi per poder tenir els Pressupostos Generals de l'Estat. L'aritmètica indica que Junts hauria de votar amb PP, Vox i UPN.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo assegut al congrés amb expressió seriosa

I la veritat és que no hi ha cap raó més enllà de l'animadversió mútua perquè les dretes no es posin d'acord. Núñez Feijóo ha criticat l'impost diverses vegades i, juntament amb Vox, ja han suprimit l'impost en diverses comunitats on governen junts. Si aquestes esmenes tiressin endavant, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, hauria de tornar a fer els números.

➡️ Política

Més notícies: