Un policia de la Guàrdia Urbana amb motocicleta observa un home sense camisa creuant el carrer.
POLÍTICA

El tuit que destapa la contradicció de l'esquerra catalana amb la inseguretat

Si no existeix la inseguretat com defensen, tampoc no existeix la desigualtat que segons ells la provoca

L'augment dels índexs de criminalitat a Catalunya ha suscitat un debat social que abasta tot l'arc polític des de la dreta radical fins a l'extrema esquerra. En un pol hi ha els que demanen més controls migratoris i mà dura, i a l'altre els que defensen les polítiques bonistes que han funcionat fins ara. Un missatge a les xarxes socials ha destapat la gran contradicció de l'esquerra al debat sobre la inseguretat a Catalunya.

Pau assenyala que “és incompatible defensar alhora que la delinqüència i la inseguretat tenen a veure amb la desigualtat i no pas amb l'origen. Que el capitalisme genera una desigualtat creixent. I que no hi ha cap problema de seguretat pública ni més inseguretat”.

Aquest usuari de Twitter reitera que “tot alhora no pot ser”. És a dir, que si la inseguretat prové de la desigualtat com afirma l'esquerra, i el capitalisme genera més desigualtat, per força hi ha d'haver més inseguretat. I l'esquerra fa temps que nega que hi hagi un problema d'inseguretat, i atribueix els casos a fets aïllats o bulos difosos per l'extrema dreta.

L'origen de la delinqüència a Catalunya

Aquest tweet convida a reflexionar sobre l'origen de la delinqüència a Catalunya, amb un debat incòmode com és el de la immigració. L'esquerra es nega a vincular l'increment de la immigració il·legal amb el repunt de la delinqüència. Però hi ha dades objectives que donen suport a l'opinió contrària.

Per exemple, les detencions de la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d'Esquadra indiquen que el 80% dels delictes a la ciutat comtal són comesos per estrangers. Una altra dada cridanera és la de la població carcerària. Tot i representar el 21% de la població total a Catalunya, els immigrants suposen el 49% dels presos a les presons catalanes.

Una persona sent emmanillada amb un fons de documents borrosos.

Catalunya té un dels índexs més alts de població estrangera a la presó de tot Europa. La dada encara és més cridanera en el cas dels presos entre 18 i 22 anys, el 75% dels quals és d'origen estranger.

Com combatre la delinqüència

L'origen és un dels factors que cal tenir en compte al debat sobre la seguretat a Catalunya, però no l'únic. També hi influeixen altres circumstàncies com les polítiques públiques d'ordre públic. L'esquerra nega que hi hagi un problema d'inseguretat i és contrària a l'enduriment de les mesures coercitives com ara posar més policia o endurir el codi penal per frenar la multireincidència.

Per contra, defensen que l'origen de la delinqüència és a les desigualtats i que per reduir la criminalitat cal reduir les desigualtats. Aquest tweet revela aquí la seva gran contradicció. Perquè si no hi ha inseguretat, com diu l'esquerra, aleshores no cal reduir les desigualtats que el sistema capitalista propicia.

A més, hi ha una altra realitat que juga en contra de l'esquerra i és que la delinqüència copeja més durament els barris de classe mitjana baixa. És per això que els treballadors han deixat de votar a l'esquerra i han abraçat altres opcions que sí que assenyalen l'origen de la delinqüència i ofereixen mesures per eradicar-la. Això explica en bona mesura la crisi de confiança que passa ara mateix l'esquerra.

➡️ Política

Més notícies: