Imatge de Jordi Turull en primer pla i Laura Borràs
POLÍTICA

Junts, davant la decisió imminent que marcarà el seu futur

La Diputació de Barcelona torna a obrir una guerra interna

Nou enfrontament entre el sector radical de Junts, liderat per Laura Borràs, i el sector pragmàtic, encapçalat per Jordi Turull. Aquest cop a compte de la diputació. Mentre uns advoquen per trencar la sociovergència a la Diputació de Barcelona, altres creuen que cal conservar aquest ens provincial.

La ruptura de la coalició PSC-Junts a la Diputació seria la primera conseqüència del pacte a l'ajuntament de Barcelona. Però el propi Xavier Trias va ser el primer que es va mostrar partidari de conservar la diputació. Cal recordar que Trias és un dels principals adversaris del Borràs dins de Junts.

Primer pla de Laura Borràs amb una mirada trista

Tots els escenaris estan ara oberts a la diputació. Una opció seria que el sector pragmàtic s'imposés i reedités el pacte PSC-Junts. Però si aquesta opció falla, el PSC explora altres alternatives com ERC o repetir la coalició de l'ajuntament de Barcelona, amb PP i Comuns.

Els alcaldes decidiran

El principal suport del sector institucional són els alcaldes amb més pes, poc inclinats a abandonar aquesta institució amb 1.200 milions de pressupost. Després del que va passar a Barcelona, estan rebent pressions del sector radical per trencar la sociovergència. I hi ha un personatge clau que pot acabar decantant la balança.

Muntatge amb les cares en primer pla de Laura Borràs i Salvador Illa en gran i d'Oriol Junqueras més petit

Es tracta de Marc Castells, alcalde d'Igualada i un dels representants municipals amb més pes a la formació. La seva proximitat a Laura Borràs podria condicionar una decisió que marcaria el futur immediat de la formació. I és que després del 28-M, Junts s'ha quedat sense presència a les grans corporacions.

A Lleida i Tarragona van ser escombrats pels pactes ERC-PSC, i només governen a Girona encara que amb un diputat menys. Als municipis han retallat distàncies amb Esquerra, però s'han quedat sense la joia de la corona, Barcelona. I les darreres decisions de la cúpula comencen a ser discutides internament.

Horitzó 23-J

Sense l'horitzó electoral del 23-J, probablement ni es parlaria del pacte a la Diputació. Però els comicis obliguen algun tipus de gest per redefinir la posició de Junts entre l'electorat independentista. I alhora està accelerant la lluita pel poder dins del partit, que torna a sacsejar els equilibris interns.

➡️ Política

Més notícies: