Imatge en primer pla de Xavier Trias abraçant Laura Borràs
POLÍTICA

Laura Borràs guanya amb la derrota de Xavier Trias

La pèrdua de l'alcaldia de Barcelona sacseja els equilibris dins de Junts

El terratrèmol polític obert després de l'elecció de Jaume Collboni (PSC) com a alcalde de Barcelona també té les seves connotacions internes dins de Junts. Xavier Trias va guanyar les eleccions després d'una campanya personalista sense la marca del partit i enfrontat a la presidenta de Junts, Laura Borràs. La seva derrota política, incapaç de forjar una majoria que li assegurés el govern de la ciutat, suposa un respir per al sector de Borràs.

Trias va concórrer a les eleccions com un 'outsider', hereu del gen convergent però alhora reticent a la lluites intestines dins de l'espai pujolista. De res van servir les pressions de Laura Borràs perquè exhibís el logotip de Junts en campanya: l'alcaldable va projectar la seva candidatura amb la marca 'Trias x BCN'.

Primer pla de Laura Borràs amb una mirada trista

Fou l'escenificació d'una vella rivalitat, la de Trias versus Borràs. Trias representa un sector partidari de reconstruir l'espai de centredreta catalanista, que exigeix entre altres coses superar les tensions entre les diverses famílies de l'exConvergència. En canvi, Borràs representa no només una d'aquestes famílies embrancada en la lluita pel poder del partit, sinó que la seva política grandiloqüent suposa també un obstacle per a la rearticulació del conservadorisme catalanista.

Laura Borràs respira

La condemna judicial a Laura Borràs i els últims esdeveniments de la vida política catalana han anat separant els camins d'un i altre. La presidenta del partit ha anat quedant cada cop més arraconada pel sector de Jordi Turull, secretari general de Junts, que a més va apostar personalment per la candidatura de Trias. La seva debilitat política la va portar a acceptar a la candidata de Turull (Ana Erra) per al seu relleu com a Presidenta del Parlament, a canvi de continuar ostentant la presidència del partit. Borràs segueix al càrrec, però el seu pes ha quedat reduït fins a la mínima expressió.

Per això, que Trias no sigui alcalde suposa la primera victòria de Borràs en molt de temps dins de la lluita pel poder a Junts. L'entronització de Xavier Trias hauria donat ales als partidaris d'aglutinar Junts x Catalunya i el PDECAT a la carrera de fons per arrabassar a ERC l'hegemonia al Parlament de Catalunya. Contra tot pronòstic, la investidura de Jaume Collboni (PSC) permet a Laura Borràs agafar impuls per continuar donant la batalla dins de Junts.

➡️ Política

Més notícies: