Míriam Nogueras en una roda de premsa a Tarragona
POLÍTICA

Junts per Catalunya confirma que vol ser la nova CUP

El processisme ha escenficat la seva divisió en el debat català

Junts ha copiat literalment el discurs de la CUP. Els antisistema porten com a promesa electoral no investir cap president que no posi hora i pregunta per a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Ara els postconvergents llancen la mateixa proposta a Esquerra.

La cap de llista de Junts a les eleccions del 23-J, Míriam Nogueras, proposa no investir cap candidat si no transfereix a Catalunya les competències per a un referèndum. Així ho ha traslladat al candidat d'ERC, Gabriel Rufián, durant el debat electoral a TV3 i Catalunya Ràdio. El republicà li ha respost que ells són els “campions del referèndum”.

L'independentisme va mostrar dimarts la seva divisió davant l'estratègia que cal seguir a Madrid. Rufián va defensar amb dents i ungles la taula de diàleg i va tornar a reivindicar l'èxit de la seva aposta per la negociació amb l'Estat. La CUP va mantenir la seva posició, i Junts es va radicalitzar per empatar amb els cupaires.

El processisme, dividit

Esquerra, en la línia de la seva campanya, ha reivindicat la feina feta a Madrid. Ha dit a la CUP i Junts que no són l'enemic, i els ha recriminat la seva posició radical davant del “perill” que representen PP i Vox.

Nogueras ha volgut desmuntar l'estratègia d'ERC dient que no ha servit de res. Cosa que ha provocat un enfrontament amb Rufián, que li ha recordat que els presos han sortit gràcies a ells. La candidata de Junts ha confirmat que el partit ha acabat comprant les receptes de la CUP.

Tant Nogueras com Albert Botrán han recriminat la taula de diàleg a Rufián, i els seus pactes amb els socialistes. En el fons, tant els postconvergents com els antisistema aposten per bloquejar la política a Madrid. Cosa que els republicans veuen com una irresponsabilitat en un context d'ascens de la dreta.

El PDeCAT, la sorpresa

Amb el processisme dividit i desgastat, el PDeCAT ha tingut una oportunitat per mostrar un perfil diferenciat. El seu candidat, Roger Montañola, ha estat una de les sorpreses del debat. Ha cridat a retornar la sensatesa al catalanisme i enterrar definitivament el procés.

Primer pla de Roger Montañola

Davant de les vel·leïtats d'ERC, Junts i la CUP, el PDeCAT vol ser un partit útil a Madrid per ampliar les cotes d'autogovern. A més, Montañola es presenta com a candidat de l'ordre. Precisament ha criticat Junts d'haver convertit Catalunya en un territori de la CUP.

➡️ Política

Més notícies: