Junts avisa que 'és probable' que tornin els 'aldarulls i els talls de carretera'
Joan Canadell apunta a un escenari de radicalització de l'independentisme
Joan Canadell, expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, ja té el seu retrat a l'oli penjant de la institució. Així ho marca la tradició i ell mateix s'ha encarregat de descobrir la pintura. Ho ha fet envoltat de personalitats del món independentista, aprofitant per llançar un missatge sorprenent.
Joan Canadell, exdiputat i figura destacada dins de Junts, ha demanat preparar-se per a “un escenari d'aldarulls i talls de carretera”. Es referia a un “probable” retorn a altres contextos de conflictivitat social. Per exemple després del referèndum a l'octubre del 2017, o després de la sentència del procés a l'octubre del 2019.
Canadell, que en el seu retrat llueix un llaç groc, ha afirmat que es va fer independentista “en el segon mandat de José María Aznar”. També assegura que va votar ERC, però que va abandonar el partit perquè "pensava que volien la independència".
Joan Canadell i la seva candidatura radical
L'acte ha tingut lloc en plena batalla electoral per presidir la institució. Joan Canadell va liderar la candidatura independentista que va guanyar els darrers comicis.
'Eines de País', la candidatura independentista de Canadell, s'enfronta a la proposta “d'ordre” que encapçala Josep Santacreu. El de Junts està recolzat pel sector sobiranista que vol democratitzar la institució. En canvi, Santacreu està recolzat per les grans corporacions i les patronals.
Joan Canadell ha dit que “en una Catalunya independent” la Cambra ha de ser un espai sobiranista que integri tot el teixit econòmic. Entre altres coses, ha recordat que va prometre no parlar mai en castellà a les rodes de premsa.
Conflictivitat social
Ara, l'exdiputat de Junts torna a atiar el foc de l'independentisme radical amb invitacions a la conflictivitat social. Les seves soflames arriben en un moment de nova radicalització de les bases independentistes. Cada vegada més lluny de les cúpules dels partits independentistes, els seus militants criden a convertir les properes eleccions generals en un acte de desobediència civil massiva .
La situació més complicada es va viure entre el 14 d'octubre i el 20 de novembre del 2019 . Les protestes van estar liderades per entitats com Assemblea Nacional Catalana (ANC), Tsunami Democràtic i Òmnium Cultural.
Els aldarulls van créixer en violència i intensitat, amb talls de carreteres i vies ferroviàries. L'aeroport de Barcelona-El Prat va ser col·lapsat per milers de manifestants i hi va haver barricades i enfrontaments amb la policia al centre de Barcelona.
Més notícies: