Primer pla d'Oriol Junqueras
POLÍTICA

Junqueras demana ara un referèndum també per al País Basc

El president d'ERC s'ha donat un bany de masses lluny de casa

“Tenim una oportunitat, exercir la democràcia conjuntament”. És la proposta d'un doble referèndum d'autodeterminació per a Catalunya i el País Basc, formulada aquest dilluns per Oriol Junqueras durant un míting electoral a Durango (Biscaia).

El president d'Esquerra ha trepitjat terres basques amb el candidat al Congrés Gabriel Rufián. En un acte conjunt amb EH Bildu, Junqueras va proposar que catalans i bascos exerceixin el dret a l'autodeterminació. “Perquè Catalunya i Euskal Herria tenim el dret de posar els nostres països en mans dels nostres ciutadans”, va dir.

El republicà va recordar que “junts hem patit moltes derrotes per separat”, però que “també som la llavor de moltes victòries”. Per això va demanar celebrar referèndums “coordinadament i simultàniament”. Perquè, segons va dir, “si ho fem conjuntament serà molt més difícil que ens derrotin”.

Junqueras va proposar als bascos “una aliança entre els nostres respectius països, amb tots els demòcrates sincers”. La qüestió és, segons va dir, “saber si els demòcrates de la resta del món estaran al nostre costat quan exercim la democràcia en un referèndum d'autodeterminació”.

'Votarem i guanyarem'

Junqueras no passa pel seu millor moment. La confirmació judicial de la seva inhabilitació el condemna políticament. D'una banda, entre un independentisme rebel·lat cada cop més contra els líders del procés i àvid de nous lideratges. D'altra banda, dins del partit, on Pere Aragonès lidera una generació emergent per substituir-lo.

L'esgotament de la seva popularitat a Catalunya contrasta amb l'afecte rebut aquest dilluns a Durango. El president d'ERC continua sent una figura molt respectada entre l'esquerra abertzale com a represaliat de l'estat espanyol. A més, Junqueras sempre ha mantingut un vincle molt estret amb el líder de Bildu, Arnaldo Otegi.

El líder republicà va poder prendre així un respir lluny de Catalunya. Entre els seus amics bascos va desplegar la seva millor oratòria i l'energia que una vegada el va portar a ser líder indiscutible del seu partit i del procés. "Us convido a guanyar, volem guanyar, hem nascut per guanyar i no ens rendirem", va deixar anar entre crits.

Una arenga que va exaltar el mateix Arnaldo Otegi, que recollint el guant de Junqueras va assegurar que "votarem i guanyarem". "Ni bascos ni catalans renunciarem a exercir el dret a l'autodeterminació. És igual la presó i la repressió, quan tinguem ocasió votarem i guanyarem", va proclamar.

Processat i condemnat

Oriol Junqueras va ser processat pel referèndum i la declaració unilateral d'independència del 2017. El Tribunal Suprem el va condemnar a 13 anys de presó per un delicte de sedició i un altre de malversació de cabals públics. També va ser inhabilitat per a l'exercici de càrrecs públics fins al 2031.

➡️ Política

Més notícies: