Imatge de Pedro Sánchez de perfil amb una imatge de l'economista Juan Ramón Rallo i una altra de bitllets de 50 euros en una mà
POLÍTICA

Juan Ramón Rallo avisa: els 10 impostos que apujarà Pedro Sánchez el 2024

L'economista Juan Ramón Rallo adverteix que el Govern pretén recaptar una mica més de 6.000 milions extres


L'economista Juan Ramón Rallo avisa els ciutadans que encara no en siguin conscients. El Govern de Pedro Sánchez té previst emprendre, a partir del 2024, fins a deu pujades d'impostos.

Des del gener "tornaran a estar en vigor les regles fiscals de la Unió Europea, això implica que els estats més endeutats haurem de fer ajustaments". El Govern, assegura Rallo, ja s'ha encarregat de transmetre a l'organisme comunitari quines seran aquestes restriccions. Es faran unes pujades d'impostos amb el propòsit de rebaixar "el dèficit pressupostari", explica.

Les 10 pujades impositives del 2024 de les quals avisa Juan Ramón Rallo

1- Els grans estalviadors que presentin la propera declaració de la renda sobre els seus ingressos del 2023 pagaran més impostos. Juan Ramón Rallo indica que fins ara "el tipus marginal màxim a les rendes era del 23%".

El 2024, aquells que compten amb ingressos per renda de capital superiors a 200.000 euros passaran a "pagar el 27%", davant del 28% dels que guanyin més de 300.000". Amb aquesta mesura, el Govern vol recaptar 204 milions d'euros .

2- La base màxima de cotització a la Seguretat Social "s'incrementarà en 1,2 punts per sobre de la inflació". Això provocarà que "els professionals, assalariats, amb ingressos superiors a 50.000 euros anuals paguin més per cotitzacions socials" explica Rallo.

La previsió de Pedro Sánchez passa per aconseguir amb aquesta mesura una mica més de 308 milions. Amb aquestes dues primeres propostes centrades "contra els rics, l'Executiu aspira a recaptar una mica més de 500 milions".

3- La restricció del model de mòduls a la tributació dels autònoms dins de l'IRPF serà la tercera pujada impositiva. Juan Ramón Rallo apunta que l'objectiu és obtenir 155 milions el 2024 amb aquesta nova mesura. Aquesta afectarà directament les butxaques d'un dels col·lectius més importants, els treballadors per compte propi.

4. La "reversió de la rebaixa de l'IVA al 0% dels productes sanitaris bàsics contra la Covid", i la "rebaixa de l'IVA de les màscares i test PCR". Tots aquests articles tornaran a tributar a un 21% d'IVA per obtenir 154 milions de benefici.

5. La reversió de la rebaixa de l'IVA de l'electricitat sobre el 5% actual es planteja com el cinquè augment impositiu. L'economista avança que "l'IVA de l'electricitat pujarà, amb aquest increment de la tributació confien ingressar 1.016 milions d'euros".

Un IVA que Pedro Sánchez havia baixat del 21 al 5% els últims mesos per pal·liar el que les famílies ja van haver de pagar. Ara sembla que aquest avantatge fiscal s'acaba i amb ell milions de famílies veuran com pugen les factures.

Los 10 impuestos que subirá Sánchez en 2024

6- La sisena pujada es produirà amb "la reversió de la rebaixa de lʻimpost especial sobre lʻelectricitat". Ara està pràcticament eliminat, situant-se en el 0,5%. Tot i això, l'Executiu l'elevarà fins al 5,11% el 2024 amb l'objectiu és recaptar 1.032 milions.

7- La reversió de la rebaixa de l'IVA del gas o la fusta fins al 5%. Cal recordar que l'IVA habitual del gas sempre ha estat del 21%. Es busca obtenir 397 milions, explica Juan Ramón Rallo.

8- La supressió de la rebaixa de l'IVA als aliments bàsics. Pedro Sánchez pretén passar del 0% al 4% i del 5% al 10% en el cas dels olis i pastes. Aquesta decisió els permetrà guanyar 1.350 milions.

9- La reintroducció de l'impost sobre el valor de la producció denergia elèctrica és la novena mesura. "En teoria és un impost que paguen les elèctriques, del 7% sobre el valor de tota l´energia elèctrica que generen i comercialitzen", apunta.

Tot i això, Juan Ramón Rallo assegura que tendeixen a "repercutir-ho en forma de majors preus sobre l'electricitat" que paguen els usuaris. Recorda que el Govern "ho va eliminar en anys anteriors per rebaixar el preu de la llum. Però en restablir-lo contribuirà que paguin més els consumidors".

10 - L'última pujada afecta les cotitzacions socials, que s'aplicaran a tots els treballadors. L'any 2023 es va imposar el mecanisme d'equitat intergeneracional. Això va provocar que a tots els professionals "se'ls pugessin les cotitzacions socials un 0,6%".

Des del 2024 fins al 2029, les cotitzacions socials continuaran escalant una dècima a l'any, fins a "arribar a un increment acumulat d'1,2 punts". Amb aquesta pujada el proper any aspiren a recaptar 789.552 milions, afirma convençut Juan Ramón Rallo.

Les diferències amb els rics

Juan Ramón Rallo es mostra molest per l'enorme impacte que tindran aquestes pujades impositives sobre el gruix de ciutadans. Sobretot si es compara amb la transcendència que tindran les dues primeres mesures plantejades i que són les úniques exclusivament orientades als més rics.

Amb aquestes dues primeres confien a ingressar 510 milions, explica al seu canal de Youtube. En canvi, amb "les altres vuit restants pujades que patiran tots els espanyols aspiren a recaptar 6.000 milions d'euros".

Considera que se'ls augmenten els impostos als rics "per justificar el dur cop impositiu que es prepara per a la resta". Volen fer veure a la classe mitjana-baixa que "anem a buscar els rics". Tot i això, també "li fiquen la mà a la butxaca als no rics".

➡️ Política

Més notícies: