El president d'ERC, Oriol Junqueras, intervé durant un míting del seu partit, al Teatre Sagarra, el 30 d'abril del 2024, a Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Catalunya (Espanya)
POLÍTICA

Les joventuts d'ERC pressionen el partit per forçar una repetició electoral

Aposten per recuperar el projecte de la independència i no pactar amb els socialistes de Salvador Illa

Les joventuts republicanes no veuen clar l'acostament del partit al PSC. Per contra, demanen trencar tots els ponts amb els socialistes catalans. Cosa que es traduiria a forçar una repetició electoral. “A nosaltres, no ens fan por les urnes”, diuen.

Donen per esgotat el procés

En un comunicat publicat a la seva pàgina web, el Jovent Republicà s'ha pronunciat davant de l'eventual investidura de Salvador Illa a través d'un tripartit. Amb una anàlisi de la situació força contundent, les joventuts d'ERC assenyalen que "no podem permetre que l'unionisme s'apoderi del Govern de Catalunya, ni donarem suport gratuït a qui viu de l'independentisme màgic i buit de propostes realistes".

En aquest sentit, cal destacar que els joves d'ERC donin per acabat el procés “tal com ho hem entès fins ara”. La seva interpretació dels darrers resultats autonòmics és que “marquen la fi d'un cicle polític a Catalunya”.

Pla mitjà de Marta Roviera amb Oriol Junqueras

Davant d'això, Jovent Republicà aposta decididament per l'independentisme. La nova situació, diuen, “implica deixar de jugar amb les expectatives dels votants, generant frustració amb opcions impossibles i tornades que no arriben”. Insisteixen que l'objectiu és “la independència del nostre país”.

I Barcelona de fons

Tot això té una traducció immediata: no pactar amb el PSC mentre que els socialistes “comparteixen el model de país amb la dreta més sucursalista”. Com és evident, aquest comunicat no és casual. Si arriba avui és perquè la direcció d'ERC a Barcelona té el desig explícit d'entrar al govern de l'ajuntament. De fet, ja tenen organitzat el repartiment de cadires.

Com expliquem avui mateix a E-Notícies, l'Ajuntament de Barcelona és un bon termòmetre del que pugui succeir després a la Generalitat. En teoria, els militants d'ERC a la capital catalana hauran de donar el vistiplau a aquest pacte amb l'alcalde Collboni. Si s'aprovés, quedaria clar que una part de la militància i d'alguns quadres molt destacats del partit - Elisenda Alamany, per exemple - aprovaria un tripartit per fer president Salvador Illa.

Imatge d'Elisenda Alamany parlant en públic a la 'Festa de la República 2023'

Davant d'aquesta possibilitat, les joventuts del partit caldegen l'ambient perquè la militància voti en sentit contrari. Se situen així en una línia semblant al del col·lectiu minoritari del "Primer d'Octubre". Aquest grup de militants també aposta decididament pel projecte independentista i ja han anunciat que presentaran una candidatura per fer-li front a Oriol Junqueras.

Què opina Oriol Junqueras?

Encara que retirat estratègicament de la presidència, Junqueras maniobra per recuperar-la al proper congrés del partit. De moment, aposta per negociar amb el PSC. Tot i que la veritat és que no s'ha mullat gaire. En una entrevista per a Catalunya Ràdio, Junqueras ha parlat que ERC hauria de pactar amb tots els partits possibles i ser un partit central.

Pel que fa a la situació a Barcelona, Junqueras tampoc no s'ha mullat gaire i ho ha deixat tot en mans de la militància. "Si decideix avalar-ho, voldrà dir que està bé. Si decideix que no vol entrar-hi, voldrà dir que l'acord no és suficient". És a dir, que deixa la porta oberta a qualsevol dels dos escenaris per no enemistar-se amb la militància.

➡️ Política

Més notícies: