Imatge de l'hemicicle del Parlament de Catalunya buit fotografiat des del lloc de la presidència de la Mesa
POLÍTICA

Fixat el ple d'investidura: les dates clau per saber si hi haurà repetició electoral

Josep Rull convoca els grups per saber si Salvador Illa o Carles Puigdemont tenen els suports necessaris

El flamant president del Parlament, Josep Rull (Junts) ja ha fixat la data per al primer ple d'investidura. Serà dimarts que ve 25 de juny quan els diputats votaran (o no) qui ha de ser el pròxim president de la Generalitat de Catalunya.

Després dels resultats del passat 12 de maig, dues persones hi aspiren: Salvador Illa (PSC) i Carles Puigdemont (Junts). Tot i això, en aquests moments, cap dels dos té els suports necessaris per ser investit president.

Primer pla de Salvador Illa en un acte de campanya del PSC per a les Eleccions de Catalunya 2024

Les dates claus per saber si hi haurà repetició electoral a Catalunya

Josep Rull també ha anunciat que dimarts de la setmana que ve es reunirà amb Aliança Catalana (2 diputats), la CUP (4), els Comuns (6), Vox (11) i el Partit Popular (15) per saber quines intencions en aquest ple d'investidura. L'endemà dimecres serà el torn d'ERC (20), Junts (30) i el PSC (42). Després d'aquestes converses, el president del Parlament haurà de proposar un candidat perquè se sotmeti a la investidura del 25 de juny.

Independentment de qui se sotmeti a aquesta investidura del 25 de juny, Junts ha assegurat que Carles Puigdemont será al Parlament aquell dia tot i seguir activa la seva ordre de detenció.

Si ni Illa ni Puigdemont tenen els suports necessaris, escenari més que probable tal com estan les coses ara mateix, es farà igualment el ple al Parlament. Rull comunicarà als diputats quina és la situació i s'iniciarà el compte enrere al calendari per a una hipotètica repetició electoral.

Carles Puigdemont i Jeannine Abella aplaudint en un acte de campanya

Aquest calendari fixa en dos mesos el temps que tindran tots els grups per arribar a acords per investir un president de la Generalitat. És a dir, hi haurà temps fins al 25 d'agost. Si arribat aquest dia ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont aconsegueixen els vots necessaris, serà el dia 26 d'agost quan es convoquin oficialment noves eleccions a Catalunya. Unes noves eleccions que se celebrarien a mitjans octubre.

Ara com ara, encara que no hi hagi acords entre partits, les cartes estan sobre la taula. El PSC aposta per un tripartit d'esquerres amb ERC i els Comuns (que seria un pacte per a la investidura, però no per a la governabilitat, ja que els republicans aposten per no entrar al Govern), mentre que Junts vol arribar a un pacte amb Esquerra i reclamar al PSC que s'abstingui a la investidura de Carles Puigdemont (escenari realment complicat).

Tot i que es va especular que Junts volia que fos Puigdemont qui se sotmetés primer a la investidura, en les últimes hores els juntaires sembla que aposten per deixar a Illa 'fracassar' primer i intentar-ho ells després.

Si no fructifiquen les converses en aquests poc més de dos mesos, Catalunya tornaria a anar a les urnes. Els resultats d'una repetició electoral hipotètica són incerts, però ja ha sortit publicat una enquesta que pronostica una pujada del PSC i de Sílvia Orriols i una possible irrupció del partit d'Alvise Pérez al Parlament.

➡️ Política

Més notícies: