Muntatge d'una aula amb el logotip de SEPC
POLÍTICA

Les joventuts de la CUP, en contra de la selectivitat perquè fomenta la 'meritocràcia'

Expliquen que és important posar fi a un 'sistema educatiu al servei del capitalisme'

Dates importants per a molts joves a Espanya. D'aquí poc començarà la selectivitat, que com el seu nom indica està destinada a seleccionar. I ho fa en funció d'una nota de tall que distribueix les places universitàries, que són limitades i algunes molt sol·licitades.

De la mateixa manera que la selectivitat és recurrent, també ho és la campanya d'impugnació de la selectivitat que fan des de les joventuts de la CUP. Davant l'inici dels exàmens a Catalunya, València i les Balears, des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) afirmen que la selectivitat "un criteri d'assignació de places que alimenta la idea de (falsa) meritocràcia".

Malestar mental

La idea és que la selectivitat té un “caràcter mercantilitzador” de tal manera que té efectes negatius sobre l'estudiant i el sistema educatiu. Es tracta d'efectes molt variats i que, segons el parer del SEPC, afecten especialment les classes populars. Parlen, per exemple, d'una “promoció de valors com la meritocràcia, l'individualisme i la competitivitat” que fa que l'educació universitària “sigui cada cop més elitista”.

D'altra banda, la competitivitat connatural a un procés de selecció s'interpreta des de l'SPEC com a “una gran pressió”. Cosa que redundaria en el malestar mental dels joves. "Aquesta pressió se suma al conjunt d´elements que estan provocant un empitjorament de la salut mental entre les joves, que també té un biaix de classe tant per les condicions que viuen com pels problemes d´accés a la sanitat pública".

L'origen és en una altra part

Per al SEPC i la CUP per extensió aquesta situació és subsidiària de l'origen de tots els mals: el capitalisme. "El problema", expliquen "no són únicament les PAU en si, sinó la representació dels criteris i els mètodes d'un sistema educatiu al servei del capitalisme".

L'apel·lació al capitalisme és en qualsevol cas un recurs explicatiu habitual a l'esfera cupaire. Més d'una vegada s'ha manifestat en aquest sentit. Fa uns mesos, per exemple, insistien que la salut mental és indissociable “d'acabar amb el capitalisme” .

Sigui com sigui, el SEPC es manté ferm en les seves reivindicacions educatives. Per tot això, conclouen que "és essencial organitzar-nos com a estudiants, com a Moviment Estudiantil, per trencar amb aquests valors imposats i convertir l'educació en una eina de transformació de la societat, crítica i accessible per tot el món".

➡️ Política

Més notícies: