Muntatge d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès mirant cap a costats oposats
POLÍTICA

Junqueras i Aragonès escullen camins diferents

S'intensifica la lluita pel poder dins d'ERC

La patacada electoral d'ERC a les municipals ha obert temps convulsos en la formació republicana. Això s'ha manifestat en un distanciament clar entre la presidència del partit, ostentada per Oriol Junqueras, i la Presidència del Govern, en mans de Pere Aragonès, alhora coordinador nacional d'Esquerra.

La formació viu instal·lada des de fa temps en una bicefàlia entre Junqueras i Aragonès. L'actual situació de recomposició interna ha empitjorat la lluita pel poder dins del partit, i així ho demostren els darrers moviments dels dos caps.

Aragonès pren la davantera

Pere Aragonès va enviar aquest dilluns un dard enverinat a la direcció en propiciar una crisi de govern per cessar tres consellers de l'òrbita d'Oriol Junqueras i Marta Rovira. Junqueras respon ara amb la designació per sorpresa de Francesc-Marc Álvaro com a número tres a la llista de Barcelona al Congrés . Segons fonts consultades per aquest diari, el president d'ERC hauria pres la decisió a l'esquena de Pere Aragonès.

Primer pla de Pere Aragonès en una declaració institucional

Es tracta d´un últim intent d´Oriol Junqueras per soscavar l´autoritat de Pere Aragonès en l´equilibri de forces intern. El president d'ERC marca així múscul en un moment especialment delicat, ja que ell i Marta Rovira han estat els principals assenyalats per la derrota electoral del 28-M. En canvi, Aragonès, que va estar a l'ombra durant la campanya electoral i ha passat desapercebut al naufragi, ha reforçat la seva posició nomenant tres nous consellers de la vella guàrdia per enfortir el Govern amb vista a esgotar la legislatura fins al 2025.

Junqueras respon a Aragonès

La continuïtat de Gabriel Rufián al capdavant de les llistes al Congrés, tot i ser també un dels grans assenyalats de la crisi, també és una aposta personal d'Oriol Junqueras. Home de confiança de Junqueras a ERC, Rufián representa alhora l'estratègia traçada per la direcció d'ampliar la base de l'independentisme. La designació de Francesc-Marc Álvaro, anunciada avui, també porta el segell del president d'ERC, que ha apostat sempre per incorporar perfils independents al projecte d'Esquerra.

Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa

Junqueras ja va mostrar obertament la seva pèrdua de confiança a Aragonès el mes de gener passat, davant la incapacitat del president de la Generalitat de tancar els pressupostos amb el PSC. Conscients de la debilitat d'Aragonès al capdavant del govern en solitari, i amb la popularitat a les enquestes per terra, el sector de Junqueras, parapetat a la cúpula del partit i els càrrecs institucionals, han anat erosionant la seva posició per acabar amb la bicefàlia i erigir-se com a líder absolut del partit.

Però l'altre sector també juga cartes. La inhabilitació que impedeix Oriol Junqueras ostentar càrrecs públics ha encoratjat el sector d'Aragonès per anar arraconant els seus desafectes al Govern i prendre decisions de pes com la reforma del govern aquest mateix dilluns. El dubte ara és saber si també aconseguiran canviar els equilibris de poder dins del partit, que segueix encara sota ferri control del tàndem Junqueras-Rovira.

➡️ Política

Més notícies: