Primer pla de Francesc Marc Álvaro amb el president de Catalunya Pere Aragonès
POLÍTICA

El viatge de Francesc-Marc Álvaro de CiU a ERC

El periodista anirà de número 3 a la llista de Barcelona

ERC anuncia el fitxatge de Francesc-Marc Álvaro per a la llista del partit a Barcelona. El periodista i escriptor català, procedent de l'òrbita convergent, serà el número tres d'Esquerra a Barcelona, darrere de Gabriel Rufián i Teresa Jordà. Amb la seva incorporació, els republicans fan un pas més en la disputa de l'espai independentista amb la voluntat de revertir l'ascens de Junts que van reflectir les municipals del 28-M i que confirmen les enquestes.

La designació de Rufián encarna la línia continuista del partit, mentre que la de Jordà pretén imprimir un caràcter independentista a les llistes. En canvi, el nomenament de Francesc-Marc Álvaro, una figura de prestigi provinent de la societat civil, forma part del ja vell costum d'Oriol Junqueras de sumar persones de perfil independent al projecte.

Periodista de prestigi

A ningú no se li escapa l'evolució del mediàtic periodista català, que va transitar durant anys pel catalanisme conservador i afronta ara el repte de ressuscitar Esquerra i evitar el sorpasso postconvergent.

Francesc-Marc Álvaro (Vilanova i la Geltrú, 1967) va iniciar el seu camí professional a la premsa comarcal per després fer el salt com a corresponsal a La Vanguardia. Després del pas pel diari Avui, va ser fitxat per la Generalitat per dirigir la revista Cultura. Més tard va tornar a l'Avui com a cap d'Opinió, treball que compaginava amb la docència a la Universitat Ramon Llull. Va passar una etapa com a columnista d'El Mundo i col·laborador extern de l'Avui, i va tornar a la Vanguardia sota la direcció de José Antich. És Premi Nacional de Periodisme i autor de diversos assajos, entre d'altres Ara sí que toca! El pujolisme, el procés sobiranista i el cas pujol .

Moment convuls a ERC

Segons informa La Vanguardia, Francesc-Marc Álvaro va ser sondejat poc abans de les eleccions municipals del 28-M. Arriba a la disciplina del partit en un moment convuls per a ERC, després de la patacada electoral i l'enfrontament amb el partit de Carles Puigdemont. La remodelació del Govern de Pere Aragonès és un símptoma clar que a la direcció del partit volen sacsejar la coctelera, sobretot després de la ruptura de la unitat independentista als pactes municipals ia les diputacions .

Primer pla d'Oriol Junqueras

El periodista proper a Convergència va simpatitzar amb l'aventura independentista iniciada per Artur Mas, fins al punt de treure un llibre titular Per què hem guanyat. Tota una declaració d'intenciones, tenint en compte com va acabar tot allò. A més, no va dubtar en anomenar-se a sí mateix "masista" i pontificar que la nova Convergència havia de sostenir-se en el lideratge d'Artur Mas.

Francesc-Marc Álvaro, que simpatitzava amb el catalanisme conservador que representava CiU, es va mostrar obertament decebut pel viratge de l'espai postconvergent cap a tesis “sectàries” com les del president Quim Torra. Després de la certificació del fracàs del 'procés', el periodista va avalar l'estratègia d'ERC davant de la radicalització de Junts des de Waterloo.