Jaume Collboni somrient amb la mà alçada
POLÍTICA

Jaume Collboni posa data al nou govern de Barcelona

El PSC ha de buscar un soci per poder governar còmodament a la capital catalana: Junts, Comuns i ERC, els candidats


Jaume Collboni no té pressa, però sap que no pot allargar eternament la qüestió del futur soci de govern. Amb tan sols 10 regidors, a la pràctica el PSC està obligat a trobar un aliat per poder governar còmodament. Amb una oposició amb ànsies de governar, el líder socialista s'ha vist obligat a prorrogar els pressupostos després de les negatives de Comuns i Junts d'aprovar els comptes. Aquest és l'exemple més evident que, tard o d'hora, Collboni necessita ampliar el seu govern i gaudir així d'una major estabilitat.

L'actual alcalde de Barcelona ha assegurat que, després de Nadal, arriba el moment de posar fil a l'agulla i accelerar les converses amb els partits que aspiren a governar amb ell. "Abans de la primavera": aquest és lobjectiu. Jaume Collboni reprendrà les negociacions els propers dies per trobar el soci que consideri més oportú per governar la capital catalana en els tres anys i mig de mandat que encara queden per endavant.

Tot apunta que els més ben situats són els de Junts per Catalunya, partit més votat a les eleccions municipals del 28 de maig de l'any passat. Tenen 11 regidors, cosa que permetria al futur govern poder desenvolupar el seu pla de ciutat amb una majoria al ple. En els darrers dies s'ha especulat molt amb un acord imminent amb els juntaires, però tant el PSC com el mateix Xavier Trias van rebaixar l'eufòria que es respirava en alguns sectors del partit de Puigdemont.

I és que, si s'arribés a un acord, Trias faria un pas al costat definitivament, permetent a altres cares de Junts situar-se a la primera línia mediàtica i política. Damià Calvet, Victòria Alsina o Neus Munté serien els perfils forts dels juntaires en aquest hipotètic govern. Més enllà de noms, el model de ciutat que tenen PSC i Junts tenen prou elements en comú perquè Jaume Collboni no opti per l'altre candidat a soci: Ada Colau i Barcelona a Comú.

Muntatge fotogràfic d'Ada Colau Mirant Jaume Collboni

A l'últim mandat, el PSC va acabar sortint del govern en coalició que mantenien amb els Comuns. Les diferències entre els uns i els altres van anar augmentant fins que Collboni va decidir trencar el pacte per així desmarcar-se del projecte de Colau a la campanya electoral de les municipals. I algunes de les primeres polítiques implementades pel nou govern deixen clares les intencions de marcar distàncies amb la política duta a terme per Colau i companyia. A més, un pacte amb els Comuns tampoc els donaria una majoria al ple i, per tant, necessitarien també el suport d'ERC, fet que complica una mica més tota la negociació i encaix d'aquest hipotètic pacte. De fet, els republicans ja assumeixen que els tocarà continuar fent oposició.

Això sí, Jaume Collboni repeteix que no hi ha res decidit i que “som on érem”. L'alcalde de Barcelona continua mostrant-se prudent, encara que per primera vegada ha posat una data, encara que no sigui concreta, en què s'ha de tenir resolta aquesta carpeta. En qüestió de pocs mesos, tindrem nou govern a la capital catalana.

➡️ Política

Més notícies: