Imatge d'Ada Colau, dels Comuns, amb Jaume Collboni, del PSC
POLÍTICA

Jaume Collboni posa la directa per oblidar Ada Colau

PSC i Junts s'acosten a Barcelona

Jaume Collboni s'ha proposat fer un gir de cent vuitanta graus a Barcelona, i passar pàgina així al colauisme. El Pla Endreça i el desmantellament de l'urbanisme tàctic ja van demostrar el rumb del nou govern municipal. Ara, el PSC i els Junts s'han posat d'acord per tornar a permetre l'obertura d'hotels al centre.

L'enteniment entre Jaume Collboni i Xavier Trias és significant, perquè acosta socialistes i postconvergents just després del sí de Puigdemont a Pedro Sánchez. Això alimenta les especulacions sobre una entrada de Junts al govern municipal. Fins i tot que Xavier Trias pugui ser alcalde durant una part de la legislatura.

El PSC i Junts comparteixen alguna cosa, i és la distància que els separa de les polítiques d'Ada Colau. Amb matisos tenen una mateixa idea de temes com la seguretat, l'ordre i l'urbanisme. La seva aliança permet a Jaume Collboni trepitjar l'accelerador per deixar enrere el colauisme i recuperar la confiança, les inversions i l'economia de la ciutat.

Objectiu, reactivar el turisme

Una de les obsessions dels Comuns al govern de Barcelona va ser el canvi del model turístic. Això els va fer aprovar el pla d'allotjaments, que prohibia l'obertura de nous hotels al centre. Junts, amb l'abstenció del PSC, ha aconseguit modificar el pla per tornar a permetre l'obertura dels hotels al centre.

A més, es permetrà llogar habitacions a turistes, sempre que la família visqui al pis i per un màxim de quatre places i 31 dies a l'any. El PSC desmantella així les grans mesures del colauisme en matèria de turisme. A la comissió d'urbanisme s'ha posat de manifest la proximitat entre PSC i Junts, i la distància dels Comuns.

Primer pla d'Ada Colau mirant fixament a càmera i somrient lleugerament

Els socialistes també han donat una sonora bufetada als d'Ada Colau, en abstenir-se en la proposta de tancar vuit mil pisos turístics. La realitat és que els plans de Jaume Collboni han despertat en aquesta matèria l'eufòria del sector hostaler. Ho veuen com un pas per reactivar un turisme que el colauisme havia ofegat.

Adéu a l'urbanisme tàctic

El govern d'Ada Colau va apostar decididament per l'anomenat “urbanisme tàctic”. Es tracta d'actuacions per a l'ús alternatiu d'espais públics i inclou pintar franges de colors i mobiliari urbà i jardineres que es poden moure. Una de les primeres coses que ha fet Collboni ha estat esborrar l'urbanisme tàctic.

A l'agost es van iniciar les obres de reforma del carrer Pelai, per instal·lar serveis on l'anterior govern havia dibuixat una de les mostres de l'urbanisme tàctic. Concretament es va pintar la calçada per ampliar la zona de vianants. La seva eliminació permetrà més aparcaments de motos i bicis i zones de càrrega i descàrrega.

El següent pas serà el desmantellament del polèmic urbanisme tàctic de Gran Via sobre el túnel de les Glòries. Aquests dibuixos sobre la calçada havien causat tota mena d'acudits, però també crítiques per la seva inutilitat. Aquests canvis aposten per trencar l'herència colauista i aconseguir un urbanisme més eficient.

Pla Endreça, la cirereta

Amb el turisme i l'urbanisme, el nou govern municipal aposta per la seguretat i la neteja per reactivar la ciutat. La seva proposta és el Pla Endreça, un pla ambiciós per canviar la cara de Barcelona en nou mesos. Inclou més policia al carrer, l'enduriment de les multes i més efectius de neteja de carrers, parcs i jardins.

El pla parteix de la convicció que Barcelona s'ha degradat sota el govern de Colau, i això frena la reactivació econòmica. El pla ja està en marxa amb més presència policial a les zones més conflictives del centre. Per exemple, s'han multiplicat les actuacions policials contra el top manta.

Els Comuns porten des de l'inici de la legislatura temptejant l'entrada al nou executiu. Però és evident que el seu projecte de ciutat es distancia molt del socialista, i viceversa. Ara mateix, Junts sembla que és el company de viatge més coherent per a l'alcalde Collboni.