Imatge de Jaume Collboni assenyalant amb el dit durant un míting del PSC a Barcelona
POLÍTICA

El PSC rebaixa l'eufòria de Junts per pactar a Barcelona

Fonts del partit de Carles Puigdemont afirmaven aquest dimarts que les negociacions amb Jaume Collboni estan a la seva recta final


La política de pactes a l'Ajuntament de Barcelona continua escalfant-se. Jaume Collboni governa en minoria gràcies als suports del PP i els Comuns, però els seus únics 10 regidors (de 41) l'empenyen a haver de teixir aliances. N'és una prova que, davant les demandes d'Ada Colau i Xavier Trias per entrar a formar part de l'executiu, s'ha vist obligat a prorrogar els pressupostos per a l'any 2024.

Tard o d'hora, el PSC haurà de decidir si reeditar un govern municipal amb els Comuns (que requeriria també els vots d'ERC) o deixar enrere el colauisme i apostar per una sociovergència amb Junts. Les negociacions amb els dos bàndols continuen en marxa. I, amb elles, les pressions a Jaume Collboni perquè es decideixi.

Eufòria a Junts per l'avenç de les negociacions

Aquesta setmana, fonts de Junts per Catalunya afirmaven a diversos mitjans que les converses amb el PSC es trobaven a la recta final. El pacte significaria l'adéu d'un Xavier Trias que, després de guanyar les eleccions, compliria el seu objectiu de tornar als seus a les institucions. Junts hi va perdre la seva presència (exceptuant la Diputació de Girona) després de sortir del Govern i no arribar a un acord amb els socialistes a la Diputació de Barcelona.

La marxa de Trias, a més, provocaria que perfils com Damià Calvet o Neus Munté fessin el pas a la primera línia del partit de Carles Puigdemont a la capital catalana.

El PSC rebaixa l'eufòria de Junts

El PSC sap que, en algun moment, s'haurà de decidir, però fonts del partit assenyalen a E-Notícies que l'acord per ampliar el govern municipal no és tan a prop com assegura Junts. De fet, fins i tot els juntaires admetien ahir al final del dia que les negociacions encara poden durar setmanes.

És evident que el model de ciutat de socialistes i Junts és semblant. I més amb les intencions de Jaume Collboni, en els primers mesos de mandat, de desmarcar-se de la política colauista. A més, hi ha un altre factor que cal tenir en compte per pensar que la coalició entre PSC i juntaires és la més factible. I és que, amb la suma dels dos partits, ja tindrien una majoria assegurada als plens. Cosa que no passaria amb els Comuns, que també necessitarien el suport d'ERC.

Xavier Trias en un acte electoral el 25 de maig de 2023

El cas és que Jaume Collboni, ara que ja ha hagut de prorrogar els pressupostos, no té pressa per triar el seu company de viatge en els tres anys i mig de mandat que encara queden per davant. La seva posició contrasta amb les presses i les pressions, tant de Junts com dels Comuns, per entrar a formar part del govern de la capital catalana. El PSC té la paella pel mànec i executarà el pacte que més li convingui quan més li convingui.

Trias també desmenteix la versió de Junts

Xavier Trias també ha volgut refredar la possibilitat d'un proper acord entre Junts i el PSC. El cap de files dels juntaires a la capital catalana ha admès en una entrevista a RAC1 que les informacions publicades sobre això són invencions i que, per tant, Jaume Collboni encara no hauria tancat cap porta a possibles pactes, confirmant així la informació de E-Notícies.

➡️ Política

Més notícies: