Imatge de Jaume Collboni, del PSC, en un acte del seu partit
POLÍTICA

Jaume Collboni entra a les travesses per ser ministre

La investidura podria tenir conseqüències al govern de Barcelona


Els resultats de les eleccions generals del 23-J han provocat un terratrèmol polític que va més enllà de la formació de govern a Espanya. Un bon exemple són les conseqüències que podria tenir a l'ajuntament de Barcelona. Junts vol aprofitar la seva posició de força per passar comptes a la ciutat comtal.

Recordem: Xavier Trias havia forjat un pacte amb Ernest Maragall (ERC), però un acord d'última hora entre el PSC, el PP i Comuns va frustrar els seus plans. Junts va denunciar una operació ordida des de Madrid perquè l'independentisme no governés a Barcelona. I Xavier Trias es va acomiadar de la política amb un “que us bombin”.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Però segons informa Nació Digital, després dels comicis del 23-J Carles Puigdemont va convèncer Xavier Trias perquè aguantés. La clau de Junts en la formació de govern a Espanya permetia posar el govern de Barcelona damunt la taula. Una solució seria restituir Trias com a alcalde, i fer ministre Jaume Collboni.

Trias alcalde...

El govern de Barcelona és fonamental per a Junts per dos motius. D'una banda, és una oportunitat per escenificar la unitat de l'independentisme al front d'una institució clau. D'altra banda, permetria als postconvergents recuperar el poder territorial perdut després de les eleccions del 28-J.

Tot i que Trias tenia la intenció d'abandonar la política, Puigdemont el va convèncer perquè no ho fes. Tot i que la fórmula no està clara, Junts estaria pressionant per fraguar un pacte de govern a Barcelona. El PSC permetria que Trias governés almenys durant un tram de la legislatura, a canvi del govern a Espanya.

Primer pla de Xavier Trias amb la banda consistorial i amb la mà al pit

El gran sacrificat en tota aquesta operació seria Jaume Collboni, que no podria acabar el mandat com a alcalde. Una solució per a ell seria accedir a un ministeri. Una cosa que té molt sentit, després de conèixer-se que Junts hauria posat com a condició que Ada Colau no sigui ministra al nou govern.

...i Collboni ministre

L'Operació Barcelona que tramen des de Waterloo no és tan desgavellada. En el fons, Trias ja havia planejat una legislatura a mitges amb Esquerra, i ara es podria reeditar la fórmula però amb el PSC. Així, Collboni governaria aquests dos primers anys i després deixaria l'alcaldia al candidat de Junts.

Però hi ha una altra opció a sobre de la taula, i és que Jaume Collboni ocupi un ministeri i Trias prengui el relleu a l'alcaldia de Barcelona. Junts podria entrar fins i tot al govern de la ciutat, sense que Trias acabi sent alcalde. De fet, Trias ja ha deixat clar alguna vegada que ell i Collboni comparteixen moltes idees sobre el govern de Barcelona.

Tot i que el pacte PSC-Junts pugui semblar contranatura, no ho és tant. A diferència de la distància que separa Trias de Colau, amb Collboni té una bona sintonia en temes com la restitució de l'ordre i la seguretat a la ciutat comtal. Això facilita un possible canvi de cromos Madrid-Barcelona entre el PSOE i els Junts.

➡️ Política

Més notícies: