Plànol curt de l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, on intervé durant la primera jornada de la 38a reunió del Cercle d'Economia, a l'Hotel W de Barcelona, el 29 de maig de 2023, a Barcelona
POLÍTICA

Colau no serà ministra perquè no la deixen, vulgui o no

Junts veta el seu nom com a condició per a la investidura


Ada Colau va anunciar ahir en una entrevista a RAC1 que no serà ministra. L'exalcaldessa de Barcelona va reconèixer que li ho han demanat al carrer i al seu partit, però que ha decidit no ser-ho. Més que una decisió personal, pel que sembla ha estat vetada per Junts en el marc de les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez.

Segons publica Nació Digital, Junts no perdona a Ada Colau la maniobra amb el PSC i el PP perquè Xavier Trias no fos alcalde. Els postconvergents han aprofitat el context actual per passar la factura del govern de Barcelona. Fins i tot seria possible acabar veient Trias d'alcalde ben aviat.

Si es confirma el veto de Junts, Colau seria la tercera víctima de Puigdemont després de Meritxell Batet i Miquel Iceta. Aquests van ser vetats a la presidència del Congrés com a condició per negociar la investidura del govern socialista. Ara se suma a la llista la líder dels comuns a Barcelona.

Carambola a Barcelona

Ada Colau encapçalava la llista dels ministeriables de Sumar en un hipotètic govern de coalició. De fet, era la gran aposta de Yolanda Díaz per materialitzar l'absorció del sector de Podem dins de Sumar. La renúncia d'Ada Colau a ser ministra va sorprendre ahir tothom, encara que darrere hi ha una raó de pes.

Junts hauria posat el cap com a condició per avançar en les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez. El motiu, passar comptes pel pacte in extremis que va deixar Xavier Trias sense el govern de Barcelona. A més, hauria estat un pla meticulosament pensat per part de Carles Puigdemont.

D'una banda, Junts vol escenificar el càstig a Ada Colau i als comuns. Però, a més, Puigdemont hauria ordit una maniobra per treure Jaume Collboni de l'ajuntament de Barcelona i permetre que Trias governi almenys un temps. Així, Collboni podria acabar com a ministre i Xavier Trias com a alcalde de Barcelona.

Dur cop al colauisme

Si finalment es confirma la carambola, seria un cop dur d'assumir per als comuns a Barcelona. El pacte amb el PSC i el PP responia precisament a la intenció d'evitar tant sí com no un govern amb Xavier Trias al capdavant. I és que des de fa anys Colau i Trias són els grans arxienemics a la capital catalana.

Imatge de Jaume Collboni, del PSC, en un acte del seu partit

Tot i que els comuns van presentar el pacte com un triomf, ara ha arribat el moment de la venjança de Junts. Ada Colau no només veu frustrades les possibilitats de ser ministra, sinó que podria acabar veient com Trias pren la vara d'alcalde. Un pas més en el declivi polític de l'exalcaldessa de Barcelona.

Preses en aquest context, les declaracions de Colau ahir semblen certament un pas al costat. La líder dels comuns a Barcelona no vol ser una nosa en la formació del govern de coalició, i per això hauria decidit apartar-se de la carrera ministerial. Ara caldrà veure quina és la reconfiguració política a la ciutat comtal.

➡️ Política

Més notícies: