Pla general de la manifestació d'infermeres a Barcelona, amb desenes de persones amb pancartes reincidicatives
POLÍTICA

Les infermeres en vaga fan un pas més en la seva lluita contra el Govern

El col·lectiu, liderat pel sindicat Infermeres de Catalunya, manté el pols a la Conselleria de Salut després de més d'un mes de vaga indefinida


Un mes i tres dies: aquesta és la durada que està tenint la vaga indefinida que les infermeres de Catalunya van iniciar el 12 de desembre passat i que no tenen previst acabar. Malgrat tot aquest temps, el col·lectiu continua ferm. Més enllà de la demostració de força de dissabte passat, en una manifestació per Barcelona que va congregar 6000 persones segons els organitzadors, ara el sindicat Infermeres de Catalunya ha fet un pas més per posar contra les cordes la Conselleria de Salut i el Govern de la Generalitat

La Generalitat comença a cedir

Les infermeres en vaga han posat diverses reivindicacions sobre la taula. La més important, l'adequació de la seva categoria professional d'acord amb els seus estudis, fet que els permetria no només una millora salarial, sinó també poder accedir a diferents càrrecs de responsabilitat. També hi ha altres qüestions com no haver d'agafar el seu vehicle particular per fer visites a domicili o serveis a exteriors, com les vacunacions a escoles. Així ho va explicar Laia Marsal, vicepresidenta d'Infermeres de Catalunya, en una entrevista a E-Notícies, i així ho continua reivindicant el col·lectiu.

Després de la seva determinació a les protestes, la setmana passada la Conselleria de Salut es va tornar a reunir amb elles i va començar a atendre i a complir amb les seves demandes. Entre elles, el reconeixement de les infermeres com a figures vàlides de caps de torn i de guàrdia i també un estudi per ampliar la flota de vehicles del Departament perquè les infermeres no hagin de fer servir el seu mentre treballen. D'aquesta manera, Infermeres de Catalunya torna a derrotar el conseller Manel Balcells, que primer va exigir finalitzar la vaga per negociar i ara ja està fent passos per complir les reivindicacions del col·lectiu.

Vista general de sanitaris durant una manifestació contra el preacord de l'Institut Català de la Salut (ICS) de la Generalitat, 12 de desembre de 2023

Tot i aquests primers passos, Infermeres de Catalunya segueixen mantenint la vaga, ja que la pujada de categoria professional -o un complement que cobreixi les seves necessitats fins que el Ministeri no ho apliqui- continua sent la seva principal demanda. Com a demostració que les primeres cessions no han estat suficients, les infermeres es van citar dissabte a Barcelona per protestar i exigir al Departament que es mogui més. Segons els organitzadors, van ser 6.000 les persones que es van sumar a la marxa reivindicativa.

'Hem arribat a un punt de no retorn'

Les infermeres estan disposades a seguir la vaga. "Hem arribat a un punt de no tornada", adverteixen en un comunicat al Govern. Així doncs, les mobilitzacions continuaran i es realitzaran noves accions de protesta que anunciaran els propers dies. També han exigit tornar a reunir-se amb el conseller Balcells, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la ministra de Sanitat, Mónica García. A més, han iniciat una campanya de recollida de signatures perquè tothom que vulgui donar-hi pugui fer-ho així.

Al document demanen a la Generalitat que faci tots els tràmits necessaris per situar les infermeres "al grup professional A1, que és on ens correspon per la nostra formació" i una partida especial en els pressupostos del 2024 per "posar fi al deute històrica que el Govern té amb les infermeres des de fa més de 10 anys”, entre altres qüestions.

➡️ Política

Més notícies: