Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra detenint a un home
POLÍTICA

25 multireincidents van ser detinguts gairebé 900 vegades a Barcelona el 2023

La seguretat capitalitza el debat polític a Catalunya

La seguretat és el tema estrella del debat polític a Catalunya en l'arrencada d'aquest 2024. El canvi de posició de Junts per Catalunya, i les acusacions de l'esquerra de comprar el discurs de l'extrema dreta, han posat el debat de cap per avall. Les xifres mostren, però, que el problema hi és.

Segons publica avui La Vanguardia, l'any passat, a Barcelona, 25 multireincidents van ser detinguts fins a 893 ocasions. Es tracta de delinqüents homes que acumulen 1.432 antecedents policials. La majoria dels delictes van ser contra la propietat, furts i robatoris amb violència i intimidació.

Segons les dades, cadascun d'aquests multireincidents va ser detingut 35 vegades de mitjana, cosa que significa tres vegades al mes. Una altra dada cridanera, de les seves 124 entrades a la presó, un 80% van sortir abans dels dos mesos. Aquest és un dels factors que explica el fracàs de la reforma de la llei per resoldre aquest problema.

Impunitat per cometre delictes

Els responsables de la majoria de delictes a Barcelona són persones nouvingudes que tenen el robatori com a principal mitjà de subsistència. El curt període de temps que passen a la presó els ofereix la impunitat necessària per continuar actuant. Una situació alarmant que ha provocat el debat social i polític.

Quan aquests multireincidents són detinguts, reben una citació judicial a sis mesos vista per a un judici ràpid. Els delinqüents esperen la data del judici al carrer, així que poden continuar delinquint amb total impunitat. Durant aquest temps segueixen robant al carrer, de vegades aprofitant descuits, i de vegades amb violència.

Una vegada constatat el fracàs de la reforma del Codi Penal que va entrar en vigor el 2022, la Conselleria d'Interior ha sol·licitat al Govern central nous canvis. El conseller mateix, Joan Ignasi Elena, va sol·licitar al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, una reforma urgent del Codi Penal. Mentrestant, el debat continua obert.

El debat s'escalfa

El fet que molts d‟aquests multireincidents siguin estrangers complica i escalfa el debat a Catalunya. Junts per Catalunya, fins ara prudent, demana l'expulsió dels estrangers que cometin delictes de manera continuada. I exigeixen el traspàs de competències d'immigració per gestionar el problema des del Govern.

Uns postulats que arrosseguen el partit de Jordi Turull i Carles Puigdemont al terreny d'Aliança Catalana. El partit de Sílvia Orriols, estigmatitzat com a “extrema dreta”, ara treu pit pel canvi de posició de Junts. Mentrestant, l'esquerra acusa Puigdemont i els seus d'haver comprat el discurs del “feixisme”.

Per a partits com ERC i la CUP, el problema de la seguretat és molt més complex, i no es pot reduir a la immigració. Les propostes passen per reformar el codi penal, reduir les desigualtats i millorar l'educació. Aquest promet ser un dels debats estrella de la carrera electoral cap a les autonòmiques.

➡️ Política

Més notícies: