Primer pla de Carles Puigdemont amb la mà al front i cara de preocupació
POLÍTICA

L'independentisme abandona Puigdemont

Després de patir la derrota judicial, gairebé ningú ha mogut un dit per l'expresident

Si una cosa està quedant demostrada les últimes setmanes és la separació entre els partits processistes i el moviment independentista. Cada vegada hi ha més indepes que aposten per castigar ERC, Junts i la CUP a les eleccions generals. Un càstig que ja es va veure a les passades municipals. Però cada cop hi ha més senyals que evidencien el distanciament entre els dirigents polítics i la seva massa de votants.

Un element que sempre ha unit tot l'independentisme és l'anomenada repressió de l'estat. Moltes vegades, sentències o decisions judicials provocaven que les forces independentistes fessin front comú. Però això sembla que també forma part del passat. Així ho demostren les reaccions a la sentència del TGUE que deixa sense immunitat parlamentària Carles Puigdemont.

Carles Puigdemont en un míting amb el dit aixecat en to amenaçador

Puigdemont veu com la sentència genera indiferència

Les mobilitzacions al carrer han brillat per la seva absència. Anys enrere, era impensable que algun polític processista rebés un revés judicial i que la gent no es llancés al carrer. I sorprèn encara més quan el cop rebut aquest dimecres per Carles Puigdemont és dels més durs que ha patit la plana major del processisme. Però aquest cop els carrers han viscut amb absoluta normalitat la sentència contra l'expresident.

Només els seus han fet soroll a Puigdemont, i ho han fet, sobretot, per demanar el vot per a Junts per Catalunya de cara al 23-J. Alguns dirigents d'ERC també s'han posicionat en públic, gairebé més perquè era el que tocava que no per una altra cosa. La distància entre els despatxos i la gent és més que evident. I és que aquesta sentència ha generat, sobretot, indiferència.

Puigdemont es agua pasada

L'independentisme cada cop és més lluny dels polítics processistes. Ni els revessos judicials aconsegueixen mobilitzar una massa social que comença a estar farta i que, previsiblement, el proper 23 de juliol ho farà saber als seus teòrics representants polítics .

El mateix dia que Puigdemont patia la seva pitjor derrota judicial, el CIS i el CEO publicaven els seus respectius pronòstics de cara al 23-J. El baròmetre estatal augurava que Junts passaria de 8 escons a una forquilla d'entre 3 i 6. Esquerra baixaria dels 13 actuals a uns 5-7, mentre que la CUP, que ara té 2 diputats, es mouria entre els 0 i 1. El baròmetre català era lleugerament millor per a ells, però també escenificava una caiguda dura: ERC 10-8, Junts 9-7 i CUP 2-0.