Muntatge amb dos plans mitjans de Pedro Sánchez a l'esquerra de la imatge i d'Alberto Núñez Feijóo a la dreta, tots dos alçant un braç, i de fons una imatge del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Com seria el CIS de Tezanos sense manipular: Feijóo ho té molt de cara

SocioMètrica publica els resultats sense la cuina de Tezanos

L'enquesta del CIS hauria de ser la més important i representativa de les que es fan a Espanya. Primer, perquè es fa amb els nostres diners, de manera que hauríem d'exigir que no estigués manipulada. Segon, perquè a més és la que utilitza una mostra més gran, de manera que s'hauria d'aproximar molt més als resultats reals.

José Félix Tezanos ja ens té acostumats a utilitzar el CIS per als interessos dels socialistes. Però ara l'empresa SocioMètrica, especialitzada en estudis, ho ha volgut demostrar. Ha agafat les dades de l'enquesta sense la cuina i n'ha fet la pròpia estimació. Els resultats són tan diferents que clamen al cel.

Segons recálcul de SócioMétrica el Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo sumaria 142 diputats. El CIS li donava un màxim de 140, de manera que podria entrar dins de la previsió. La gran diferència és als resultats del PSOE. Mentre que Tezanos li donava fins a 135, SocioMétrica projecta que Sánchez sumarà 99 escons.

Tezanos torna, doncs, a inflar -i de quina manera- els resultats de Pedro Sánchez. També ho fa amb els de Sumar. Mentre que el CIS li dóna entre 43 i 50, SocioMétrica augura que trauran 38 diputats.

La suma dels dos partits estatals d'esquerra, ja que seria de 137, mentre que el PP només arribaria als 142. Santiago Abascal i Vox tindrien 42 diputats, gairebé el doble dels quals augura José Félix Tezanos. Feijóo seria el nou president del Govern espanyol amb els suports de Vox.

L'enquesta del CIS

Gràfic que mostra els possibles escons que traurien els partits polítics a les eleccions generals del proper 23 de juliol de 2023 segons el CIS

L'enquesta sense manipular segons SocioMètrica

Gràfic que mostra l'estimació d'escons dels principals partits polítics d'Espanya després de les eleccions generals del proper 23 de juliol del 2023

La tònica, doncs, sembla clara: Sobrerepresentar el PSOE i menysprear Vox. Ja va passar a les municipals i a les eleccions andaluses. El CIS és al servei del Govern d'Espanya. En qualsevol altra circumstància Tezanos hauria estat cessat, però no ha estat el cas.

Junts guanyaria entre els processistes

El recàlcul de SocioMètrica també varia el resultat a Catalunya . ERC seria la gran perdedora, passant de 13 diputats a 6, mentre que Junts per Catalunya aguantaria el tipus amb 8 diputats. Passaria a ser, doncs, la primera força processista a Catalunya, mentre que la CUP repetiria resultats amb 2 cadires al Congrés.

El panorama que dibuixa SocioMètrica dista molt del que ahir donava el CIS. Aquesta mitjanit comença la campanya electoral i en gairebé dues setmanes sabrem què opinen realment els espanyols.

➡️ Política

Més notícies: