Muntatge de fotos de Carles Puigdemont en primer pla, amb cara seriosa, amb les banderes de Catalunya (estelada) i Espanya de fons
POLÍTICA

'Ho tornarem a fer': Com vendrà Carles Puigdemont l'acord als seus

Els arguments que faran servir els dirigents de Junts per Catalunya després de l'acord amb el PSOE


S'està allargant més del compte, és cert, però l'acord entre Junts per Catalunya i el PSOE és qüestió de temps. O això és el que filtra l'entorn de Carles Puigdemont, més interessat que ningú a tirar endavant la llei d'amnistia. Parlant de Waterloo, tot pot passar, però si un llegeix la premsa processista, se n'adona que el pacte és a prop.

Li ha costat a Carles Puigdemont, però ja té els seus arguments per a un "acord històric". Ho deixa anar gairebé sense voler Vicent Partal a Vilaweb: si la llei d'amnistia inclou el ja cèlebre "lawfare", l'independentisme intransigent ho vendrà com una victòria. Una altra cosa és que ho aconsegueixin, perquè hem passat del referèndum a incloure Josep Alay en una llei, la cosa sigui dita. Però si Partal compra el discurs de Junts, és un indicatiu del que pot passar.

La llei d'amnistia de Junts i el PSOE és vista per a molts, sobretot als socialistes, com la confirmació de la fi del Procés. Amb el retorn de Puigdemont, el PSOE dóna per tancada la carpeta indepe i situa Junts per Catalunya com a actor polític al Congrés. Però no serà exactament així, almenys pel que fa a la dialèctica.

Muntatge de Carles Puigdemont i altres dirigents de Junts amb una foto de Pedro Sánchez

Junts per Catalunya vendrà el seu acord amb el PSOE com a una victòria que se sustenta en dos punts. El primer és que l'Estat espanyol reconeix implícitament que va obrar malament i rectifica. No van ser els independentistes els que es van saltar la llei, sinó que el Gobierno es va sobrepassar i va fer servir la justícia per a un ús polític. És, doncs, una victòria mirant el passat.

El segon punt del relat de Carles Puigdemont és de futur. Si la llei d'amnistia s'amplia als casos que van més enllà de l'u d'octubre, com el d'Alay, es pot tornar a la càrrega. Hi haurà un precedent legal, com remarca Vilaweb, de manera que, si els indepes volen tornar fer un altre pols a l'Estat, la justícia ho tindrà molt més difícil.

L'objectiu seria doncs el ja famós "Ho tornarem a fer", tornar a la casella de sortida del 2015. O això és el que vol vendre Carles Puigdemont: és un primer pas per a una consulta, vulgui l'Estat pactar-la o no. De moment, sembla que l'independentisme més intransigent compra aquest relat i li pot fer un favor a l'expresident, que tampoc no té gaire temps.

En espera de la roda de premsa

Ja han passat diversos dies des que Carles Puigdemont cancel·lés la seva roda de premsa. Des de dijous ningú no sap què pensa realment el líder moral de Junts, més enllà de diverses publicacions a Twitter marcant perfil propi. Perquè la negociació és una cosa personal, una qüestió que comanda Puigdemont, conscient que es juga el seu futur polític.

Quan torni a parlar -és de suposar que quan es tanqui l'acord- podrem confirmar que l'estratègia de Carles Puigdemont va en aquest camí. El PSOE reconeix implícitament que l'Estat va actuar malament i l'independentisme ara té més seguretat jurídica per plantejar-se un nou pols. Veurem si en té prou.

➡️ Política

Més notícies: