L'entorn de Junts per Catalunya ja justifica el pacte amb el PSOE
El "lawfare" és ara una qüestió clau i la seva suposada carta guanyadora
L'acord entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez és qüestió d'hores. De fet, és probable que estigui llegint aquest article i ja hi hagi pacte entre Junts i el PSOE. Perquè ja fa una setmana que estava tancat i ara Puigdemont ha decidit allargar el procés després de veure i escoltar Oriol Junqueras. I, de passada, demanar alguna cosa més: incloure els casos que ells mateixos anomenen de “lawfare”.
Si no saben què vol dir exactament, no es proecupin, no estan sols. Es tractava d'un terme que només feia servir una part petita del món indepe i que ara Junts utilitza per treure més pit que ERC. Veient que la llei d'amnistia també estava pactada amb Junqueras, Puigdemont va decidir aturar-ho tot dijous i buscar alguna cosa més. La solució? El "lawfare", aquells casos on hi ha indepes encausats o declarats culpables i que no tenen res a veure amb l'u d'octubre.
Es tracta, doncs, de Josep Alay, González Boye o Laura Borràs. Junts per Catalunya considera que "han estat perseguits" i que la llei d'amnistia ha d'incloure'n els noms. Pel PSOE era una línia vermella, ja que alguns estan acusats de blanquejar diners, trossejar contractes o de prevaricar. El que passa és que Pedro Sánchez no té més temps i sembla que es menjarà aquest gripau.
De moment, la maquinària de Carles Puigdemont ja està en funcionament. La premsa afí no para de parlar del "lawfare" des de divendres i aquest mateix dilluns El Nacional donava per fet que el PSOE ja negociava incloure aquest concepte a l'acord. L'editorial de Vilaweb va més enllà i assegura que si s'assumeixen casos de "lawfare" l'Estat estaria confirmant que hi va haver "una campanya planificada de destrucció de l'independentisme català" des del 2014. I no només això, sinó que des del Gobierno espanyol "es van fabricar casos personals per frenar aquest moviment.
El lawfare, doncs, és la carta guanyadora de Carles Puigdemont. El seu entorn ja el fa servir per denigrar el pacte que Esquerra va arribar amb el PSOE, i serà l'argument per justificar aquest “acord històric”. "Hem aconseguit que l'Estat admeti que va cometre errors", diran. La realitat és que el seu "lawfare" inclourà avui dia menys de deu noms, la gran majoria de l'entorn de Carles Puigdemont.
Fins fa una setmana semblava improbable que Laura Borràs es pogués beneficiar de la llei d'amnistia. Aquest dilluns Junts filtrava que s'incorporava a les negociacions amb el PSOE i és una decisió molt més que simbòlica. Fins avui, la presidenta del partit no havia format part de les reunions. Fins avui, just quan es parla del "lawfare".
A Carles Puigdemont li va costar dijous trobar el seu nou relat, però ja en té. El seu entorn i premsa ja han passat a l'atac i l'acord arribarà en hores. Que sigui històric o no, ja ho decidiran els votants.
Més notícies: