Muntatge amb dos primers plans d'Alberto Núñes Feijóo amb cara seriosa i Santiago Abascal somrient
POLÍTICA

Feijóo i Abascal, a la recerca de la unitat contra els plans de Pedro Sánchez

PP i Vox estan condemnats a entendre's


Des que el 24 de setembre el PP cridés els espanyols a sortir al carrer contra l'amnistia, les protestes s'han multiplicat amb un denominador comú: la desunió. Algunes com la del 8 d'octubre a Barcelona estan convocades per la societat civil. Altres sorgeixen de l'anonimat a les xarxes socials.

Però les manifestacions també són una trinxera més de la batalla entre el PP i Vox per capitalitzar el descontentament. La rivalitat a les mobilitzacions no és més que l'expressió de la desunió dels dos grans partits de la dreta. Una desunió que impedeix un front comú contra els plans de Pedro Sánchez.

Així és almenys percebut per les bases tant d'un partit com de l'altre, que exigeixen Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal que es posin d'acord. De moment, la rivalitat política impedeix una resposta comuna. Els dos partits donen per fet que no hi haurà repetició electoral, i lluiten per encapçalar l'oposició al segon govern de coalició de Pedro Sánchez.

La lluita sense fi de PP i Vox

El PP té un pla molt clar per plantar cara als plans de la coalició PSOE-Sumar amb els independentistes. El partit de Feijóo prepara un triple front judicial, polític i de mobilització popular. Presentarà recursos als tribunals i mocions a ajuntaments i comunitats autònomes, mentre agita el carrer.

Muntatge de fotos de Santiago Abascal amb el logo de VOX de fons

En aquests plans no hi entra Vox, que la setmana passada va demanar al PP declaracions conjuntes en aquells municipis i comunitats on governen junts. De moment, els de Feijóo no volen ni sentir a parlar de Vox i segueixen a la seva. Els d'Abascal assumeixen el marc i lluiten també pel seu espai de protagonisme.

El pla de Vox passa per retratar la tebior del PP, oferint un to més dur contra el que anomenen un “cop d'estat”. La imatge dels 33 diputats d'Abascal abandonant el Congrés a la “sessió dels pinganillos” va ser només un avenç del que es ve en aquesta legislatura. Però aquest to dur els distancia dels seus aliats a la dreta.

A la recerca de la unitat

A les cúpules del PP i Vox es descarta ara com ara un front comú contra l'amnistia als carrers. Cada partit està utilitzant els seus ressorts per encapçalar l'expressió d'indignació de milions d'espanyols. Un no va a la manifestació de l'altre, i on coincideixen eviten les fotos conjuntes.

Alberto Núñez Feijóo assegut al seu escó mirant el rellotge

Però quan la legislatura comenci, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal hauran de trobar necessàriament un punt de trobada. Sobretot, perquè les poques opcions que tenen de parar els plans del nou govern a la cambra legislativa passa per la seva unitat. I les direccions de totes dues formacions ho saben.

Tant a Gènova com a Bambú són conscients que una vegada passada la tensió de les mobilitzacions, serà el moment de la política amb cap fred. Feijóo, reforçat pel seu paper en el debat d'investidura, es podria mostrar més receptiu cap a Vox. I Abascal, amb la crisi interna controlada, podria assumir el paper de lideratge del líder principal de l'oposició.

➡️ Política

Més notícies: