Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà
POLÍTICA

Nova aliança a Europa per frenar la immigració il·legal

Àustria i la Gran Bretanya volen externalitzar les sol·licituds d'asil

Alguna cosa està canviant a Europa. Si fins fa poc la mà dura contra la immigració il·legal era un tabú, ara cada vegada més països estan unint les seves forces per tallar el problema de la immigració massiva. Un exemple és l'acord que han signat Àustria i la Gran Bretanya per externalitzar les sol·licituds d'asil a un tercer país.

Un dels problemes amb què hi ha els països receptors d'immigració és l'acumulació de sol·licitants d'asil. La Gran Bretanya i Àustria semblen haver trobat la solució perquè els irregulars no es quedin una vegada rebutjada la sol·licitud. Tot i que els seus plans xoquen amb les lleis i els tribunals.

La proposta d'aquests dos països coincideix amb una altra aliança, forjada la setmana passada entre cinc estats nòrdics. Suècia, Noruega, Dinamarca, Islàndia i Finlàndia van signar un acord per agilitzar l'expulsió dels immigrants un cop rebutjada la sol·licitud. El front antiimmigració s'expandeix per Europa.

Una nova proposta

L'acord entre els governs austríac i britànic explora una nova via en la gestió de la immigració irregular a la Unió Europea. Gran Bretanya ha intentat durant anys gestionar les sol·licituds d'asil a Rwanda abans de resoldre'n l'aprovació o la denegació. Però els tribunals havien rebutjat la fórmula com a il·legal.

Arribada de la pastera al moll de La Restinga, a 21 d'octubre de 2023, a El Hierro, Illes Canàries (Espanya)

Àustria vol ara seguir la “via ruandesa” i tramitar la sol·licitud a un tercer país abans de decidir si la persona pot venir o no. Això evitaria que els sol·licitants rebutjats es quedin a la UE, com passa en molts casos. Aquesta mateixa fórmula va ser temptejada per Dinamarca, però es troba a standby.

Segons la ministra d'Interior britànica, Suella Braverman, es tracta de “protegir les nostres fronteres, derrotar l'extremisme i mantenir fora de perill la nostra gent”. Per la seva banda, el canceller austríac, Karl Nehammer, ha defensat la mesura “perquè els sol·licitants ja no es puguin amagar a la UE”. Àustria es troba en període preelectoral i la immigració és un dels principals temes de debat.

140 milions l'any

La Gran Bretanya va signar un acord amb Rwanda consistent en el pagament de 140 milions d'euros a l'any per acollir sol·licitants d'asil. Si la sol·licitud és aprovada, la persona es queda vivint a Rwanda, i si és denegada, ho expulsen al seu país. Però l'alt tribunal britànic va rebutjar el pla per considerar Rwanda un país insegur.

L'últim país en mostrar la preocupació per la immigració va ser Alemanya, on el canceller socialdemòcrata Olaf Scholz va arribar a proposar les deportacions massives. Això va cridar latenció per venir precisament dun representant de la socialdemocràcia. Això demostra que la preocupació va més enllà de la ultradreta.

➡️ Política

Més notícies: