Pere Aragonès, a l'ull de l'huracà pel seu posicionament sobre la guerra a Israel
Pluja de crítiques al president de la Generalitat per la seva resposta 'equidistant'
Si Pere Aragonès volia ser un president de la Generalitat allunyat dels conflictes, no ho està aconseguint. El màxim responsable del "Govern dels 8 milions", com ell mateix defineix, torna a estar a l'ull de l'huracà. I aquesta vegada el motiu és el seu posicionament respecte a l'atac de Hamàs a Israel del cap de setmana passat.
Entitats proisraelianes i part de l'oposició han retret amb contundència la “inexplicable” resposta que Pere Aragonès respecte a la situació que s'està vivint a Israel. L'Associació Catalana d'Amics d'Israel, l'ACAI, denuncia que “el silenci sense condemnar els atacs terroristes de Hamàs i sense solidaritzar-se amb les víctimes” fa que Catalunya es converteixi en “una indigna anomalia europea”.
També critiquen que, més enllà de declaracions, no s'hagi fet cap acte simbòlic com sí que han fet ciutats com ara Roma, Londres, París, Berlín, Madrid o Kíev. Aquestes capitals europees han fet lluir els colors de la bandera israeliana en edificis emblemàtics com la porta de Brandenburg o la Torre Eiffel. “Desgraciadament, això no ho veurem a Barcelona”, lamenten des de l'ACAI.
Dels més crítics amb Pere Aragonès ha estat Junts per Catalunya. El partit de Carles Puigdemont denuncia que el president s'ha limitat a republicar un missatge de Meritxell Serret, consellera d'Exteriors del Govern. Una publicació que Victoria Alsina, juntaire que va comandar el Departament d'Exteriors en el passat, va qualificar de “tardana i equidistant”
També Ramon Tremosa, diputat de Junts i exeuroparlamentari, va retreure al màxim responsable del Govern la seva falta de posicionament clar. "On és Catalunya, president Aragonès?", es preguntava compartint un mapa amb els països que han condemnat l'atac de Hamàs.
Les úniques paraules d'Aragonès
El Govern s'ha afanyat a defensar que Pere Aragonès sí que s'ha posicionat amb Israel després de l'atac patit per Hamàs. Recorden que diumenge passat va parlar sobre això en un acte per valorar la manifestació constitucionalista que se celebrava el mateix dia. "En nom del Govern de Catalunya vull condemnar l´atac de Hamàs contra la població israeliana i lamento profundament l´escalada de violència que s´està produint", va expressar. I va afegir que “fem una crida a fer servir les vies diplomàtiques per a un escenari de pau”.
La CUP, amb Palestina i banderes LGTBI
Un dels posicionaments més criticats ha estat el de la CUP, que ja s'ha manifestat obertament a favor de Palestina. Ho va fer a la concentració que es va celebrar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Un acte polític que va comptar amb banderes palestines, estelades i fins i tot una bandera LGTBI.
L'ambaixadora d´Israel agraeix les paraules Collboni
L'alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, es va mostrar contundent al seu perfil d'X. “Consternats pels tràgics esdeveniments i notícies que ens arriben des d'Israel. Condemnem fermament els atacs terroristes de Hamàs contra Israel i la seva població civil i ens solidaritzem amb les víctimes”.
El seu missatge va provocar l'agraïment de l'Ambaixadora d'Israel a Espanya, que va expressar “la nostra gratitud a l'alcalde de Barcelona pel suport a Israel després de l'atac impactant contra civils innocents”. I, alhora, va recordar que "és fonamental destacar el dret legítim d'Israel a defensar la seguretat de la seva població".
En aquest sentit, cal recordar que una de les primeres accions de Jaume Collboni com a nou alcalde de Barcelona va ser restablir les relacions de la ciutat amb Tel Aviv. Unes relacions que Ada Colau va decidir suspendre fa uns mesos.
Més notícies: