Imatge de Jordi Turull en primer pla i Laura Borràs
POLÍTICA

Contratemps important per a Junts a una setmana de l'inici de la campanya electoral

Més problemes per al partit de Jordi Turull i Laura Borràs

Segueix la guerra interna a l'espai pujolista, on Junts ha encaixat una dolorosa derrota davant de CiU-PDeCAT a menys d'un mes per a les eleccions. La Junta Electoral Central dóna als postconvergents el 100% dels drets electorals de la coalició Junts per Catalunya.

Això vol dir que els recursos econòmics i els espais electorals de la marca seran íntegrament per al partit de Genís Boadella. En canvi, la formació de Carles Puigdemont, Jordi Turull i Laura Borràs es queda sense res. Durs patacada per als juntaires, a només una setmana de començar la campanya.

Junts ara s'enfronta a la pèrdua de suculentes subvencions per afrontar la campanya electoral. Un problema més, ja que les seves perspectives electorals es veuen minvades per la campanya abstencionista que promou part de les seves bases.

Què deia l'acord PDeCAT-Junts?

El conflicte neix perquè PDeCAT i Junts van concórrer junts a les eleccions generals del 10 de novembre de 2019. L'acord establia que “els drets electorals que es generin com a conseqüència dels resultats de la coalició a les eleccions correspondran al PDeCAT en la seva totalitat”.

Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió

L'acord establia també que “en les properes eleccions generals, tant si PDeCAT concorre en solitari com en coalició amb altres partits, li correspondrà el 100% dels drets electorals”.

Ara, el partit la candidatura del qual encapçala Roger Muntañola rebrà els recursos atorgats en funció dels resultats electorals del 2019. Junts, en canvi, es queda sense res.

Més de 21.000 euros per escó

A les eleccions de 2019 PDeCAT i Junts van concórrer junts, però en aquestes ho fan per separat. Per tant, la justícia havia de dirimir a qui corresponen els diners i l'espai electoral de la candidatura de fa quatre anys. La Junta Electoral Provincial de Barcelona va decidir repartir els guanys al 50%, però la JEC ha tombat la decisió.

Això és important perquè els partits financen part de les campanyes electorals amb diners públics. La Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) atribueix unes subvencions en funció dels resultats electorals obtinguts. En concret, 21.167,64 euros per escó obtingut al Congrés i al Senat, i 0,81 euros per cada vot.

Guerra al pujolisme

Aquesta és una batalla més pel control de l'hegemonia del catalanisme conservador. Tot i que PDeCAT i Junts van fer una part del camí junts, les seves diferències programàtiques van portar a la separació. Només algunes veus internes com Xavier Trias demanen un reagrupament de l'espai postpujolista.

Tots dos comparteixen el principi independentista, però PDeCAT es presenta com el partit de la centralitat i el sentit comú. En canvi Junts va voler superar la lògica del pujolisme radicalitzant el nacionalisme i ampliant el seu espectre cap a l'esquerra.

➡️ Política

Més notícies: