Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

Allau de baixes al Consell de la República de Puigdemont

Un comunicat demanant anar a votar el 23-J provoca la indignació

Crisi al Consell de la República, l'ens privat dirigit per Carles Puigdemont des de Waterloo per sostenir el tinglado processista. Les seves bases han esclatat davant la crida d'aquest òrgan a votar massivament a les properes eleccions generals del 23-J. Molts han mostrat la intenció de donar-se de baixa immediatament.

El Govern del Consell de la República és lòrgan executiu daquesta plataforma. Està encapçalat per Carles Puigdemont, i compta amb deu dirigents més entre els quals Toni Comín, Antoni Castellà, Lluís Puig i Lluís Llach.

Molts demanen donar-se de baixa

Davant del pànic a l'abstencionisme que s'estén entre les bases, el Govern del Consell ha emès un comunicat. En ell recorda que “el desbordament democràtic” s'ha de fer també des del “si de les institucions”. I per això fa "una crida a la participació massiva de l'independentisme en aquestes eleccions".

El comunicat, compartit a les xarxes socials, ha suscitat un enuig monumental entre els independentistes. Entre els comentaris n'hi ha molts que sol·liciten donar-se de baixa de manera immediata d'aquest organisme. Hi ha qui fins i tot posen en dubte la legitimitat d'aquest ens i els dediquen adjectius com "botiflers" i "processistes".

Recull de respostes de twitter on la gent expressa la seva voluntat de donar-se de baixa del Consell per la República

Crisi del processisme

La crisi oberta al Consell de la República posa de manifest la desafecció de les bases amb els partits processistes. La conseqüència pot ser una abstenció històrica que castigui Junts i ERC el 23 de juliol

Tot i això, aquesta crisi té un calat més profund i evidència que Puigdemont ja no és capaç de controlar el 'procés' des de Waterloo. La ruptura de la unitat independentista s'ha manifestat amb tota la cruesa després del 28-M. ERC i Junts han pactat a tort i a dret amb el PSC als municipis i les diputacions, i les bases no ho perdonen.

El votant independentista radical demana un gest de càstig cap a aquests partits. Això ha derivat en la campanya abstencionista que porta dies bombardejant les xarxes socials.

El tinglado de Puigdemont

El Consell de la República va ser creat el 2018 per JxCat i ERC per “unir i internacionalitzar” la causa independentista. El seu objectiu principal és “fer efectiu el mandat de l'1-O”, és a dir, per fer realitat la república catalana. Està plantejat com “un espai de participació i coordinació” per arribar “allà on no ho fan les institucions catalanes”.

Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió

Tot i que la seva voluntat és ser un òrgan de decisió política, no deixa de ser un ens privat subjecte a la jurisdicció belga. Actualment compta amb 103.206 membres, però segons el que s'ha vist s'acosta una allau de baixes. Un reflex més de l'accelerat procés de descomposició que viu el processisme.

➡️ Política

Més notícies: