Edifici d'oficines amb els logotips de Grupo Godó i La Vanguardia a la façana.
POLÍTICA

El Govern premia la premsa afí com La Vanguardia amb 500.000 euros en subvencions

La Generalitat reparteix quantitats milionàries entre els mitjans de comunicació catalans

La Vanguardia s'ha fet viral aquests dies, però no pels seus treballs periodístics, sinó per abandonar la xarxa social X. La capçalera estrella del Grup Godó va justificar la seva decisió adduint que X és la xarxa de la desinformació i els radicalismes polítics. La direcció del mitjà va fer coincidir aquesta decisió amb el nomenament d'Elon Musk com a encarregat del Departament d'Eficiència Governamental dels EUA. Per la resta, La Vanguardia continua posant la mà.

Com és públic i notori, la premsa tradicional és un negoci obsolet que a nivell econòmic depèn de les subvencions públiques. Aquest és un dels motius pels quals la premsa és una corretja de transmissió del poder. I si aquesta situació ha explotat ara, amb la segona victòria de Trump, és perquè ha quedat constatat que la premsa ha perdut el poder que tenia.

I en plena tempesta mediàtica per aquesta qüestió, la Generalitat ha anunciat les subvencions i els ajuts públics als mitjans de comunicació. Aquest és un tema complex perquè els ajuts es divideixen en diverses categories perquè, entre altres coses, siguin més discretes i fàcils de justificar. En aquesta ocasió, per exemple, La Vanguardia rebrà mig milió d'euros per a un únic projecte: Nous continguts «d'avantguarda» en un entorn segur.

Elon Musk en una conferència a Polònia

Aspersor de diners

En total, el poder polític ha destinat 3,8 milions d'euros per finançar projectes d'aquesta classe. Com és habitual, la capçalera del Comte de Godó és la més beneficiada per les subvencions. Després, hi ha l'Ara (490.000), El Periódico (390.000), ElNacional (300.000), Abacus (220.000), Edicions de Premsa Local (220.000), Hermes (220.000) i Time Out (140.000).

En un sentit molt similar es mouen les subvencions per projectes a les emissores i ràdios en català. En aquest cas, la xifra total arriba als 1,8 milions d'euros. Novament, el comte de Godó està enhorabona perquè la seva ràdio estrella, RAC1, ha estat la més agraciada pel finançament públic.

Però és que, juntament amb les subvencions per projectes en català, també hi ha les subvencions “estructurals” per als mitjans en català. Aquesta categoria puja força l'aposta i arriba fins a 8,5 milions d'euros. És a dir, que aquest any les plomes i les veus del sistema mediàtic català en total li costen al contribuent 13 milions d'euros.

➡️ Política

Més notícies: