Una persona parlant a un podi dins d'un cercle superposat sobre una imatge d'estudiants aixecant la mà en una aula.
POLÍTICA

ERC i Junts defensen l'àrab a l'escola catalana al Parlament

Vox va presentar una moció contra el programa de llengua àrab i cultura marroquina al sistema educatiu

Catalunya ha acollit més d'un milió de persones procedents d'altres països, cosa que planteja un repte evident per al sistema educatiu. Fa uns anys, el Govern espanyol va impulsar el Pla de Llengua Àrab i Cultura Marroquina per als centres educatius. El sistema també va ser implantat a Catalunya, on a més, el mes de gener passat la Generalitat va arribar a un acord amb la Lliga Àrab per promoure l'àrab a les escoles mitjançant una dotació de 7,5 milions d'euros .

Una professora fa classe el dia de l'inici del curs al col·legi de l'Albereda d'Osuna, a 5 de setembre de 2022, a Madrid (Espanya)

Aquest dijous, Vox ha presentat una moció al Parlament demanant a la Generalitat la suspensió d'aquest programa. “És incomprensible que la Generalitat fomenti ensenyaments que menyscaven la nostra cultura catalana i espanyola i que creen confrontació cultural”. Així ho va expressar el diputat Manuel Jesús Acosta, que va advertir que “correm el risc que les escoles es converteixin en madrasses d'adoctrinament, amb continguts que poden fomentar l'odi al que és nostre”.

El programa va ser defensat per la diputada de Junts Carme Renedo: “Per Vox la nostra civilització està en perill, obliden que la cultura àrab va il·luminar durant molts anys els segles tenebrosos de la nostra edat mitjana”. Va dir que a la cultura espanyola “també hi ha misogínia, totalitarisme, intolerància i denigració de la dignitat humana”. L'islamisme radical va comparar els “fonamentalistes cristians, catòlics o jueus”.

La diputada va dir que “a Catalunya no li fa por ser un país multicultural si tenim un estat de dret i social que garanteixi la vitalitat de la cultura catalana”.

ERC també va defensar el programa d?àrab i cultura marroquina al'escola catalana. Ho va fer la diputada Irene Aragonès, per a qui aquest programa és “una oportunitat: quan els nostres alumnes aprenen àrabs, romanès, xinès o amazic no perden la identitat sinó que l'enriqueixen”. Per a la diputada d'Esquerra, aquest projecte educatiu “promou la inclusió, el respecte i la convivència a la diversitat”, i va lamentar que per a Vox i Aliança Catalana sigui vist com “una amenaça”.

La diputada d'ERC va utilitzar expressions com ara xenofòbia, racisme i feixisme per definir la posició de Vox i Aliança Catalana en aquesta qüestió. Davant d'això, va defensar el programa com a eina útil que fomenta la diversitat i una societat cohesionada.

La posició d'Aliança Catalana

La diputada Sílvia Orriols va criticar que “quan els catalans exigim que els estrangers assimilin el nostre marc cultural, legal i mental som titllats de feixistes”. Orriols va repetir la frase per la qual va ser multada amb 10.001 euros per la Generalitat: “L'islam és incompatible amb els valors occidentals”.

“Tots els marroquins que han fugit del fanatisme, de la manca de drets i de llibertats, que vingut a buscar llibertats per a ells i per als seus fills, i també per a les seves filles, són les primeres víctimes del bonisme de l'administració. D'aquest silenci ensordidor que apliquen cap a qui considera pecadores les dones, degenerats els homosexuals o bèsties els no creients. Si intenten fer un discurs racional contra la misogínia islàmica, el president de la cambra els interromprà”, va dir la diputada d'Aliança Catalana.

➡️ Política

Més notícies: