Una dona parlant en un podi amb dues persones al fons.
POLÍTICA

Marta Vilalta provoca una nova crisi a la guerra a ERC i demanen la seva dimissió

La batalla entre els sectors enfrontats d'Esquerra puja (encara més) de to després de les paraules de la portaveu

Continua creixent la tensió a Esquerra Republicana de Catalunya. I no només pel degoteig d'informacions sobre l'estructura paral·lela del partit per difamar rivals polítics o fer campanyes de falsa bandera. Ni per les conseqüències, encara visibles, de la divisió interna sobre el 'sí' a la investidura de Salvador Illa.

La guerra entre els dos sectors enfrontats (el d'Oriol Junqueras i el de Marta Rovira) per aconseguir el control de la formació a partir del congrés del proper 30 de novembre ha tornat a escalar. I tot, per unes polèmiques declaracions de la portaveu al Parlament, Marta Vilalta.

Primer pla de Marta Vilalta fent un míting en un acte d'ERC

Teòricament, la portaveu de la formació se suposa que hauria de ser neutral davant de la pugna entre els sectors de Junqueras i Rovira. Però Vilalta ha decidit prendre partit a favor del corrent liderat per la secretària general actual de la formació. I, és clar, això no ha agradat als junqueristes, que han aprofitat les seves paraules per tornar a alçar la destral de guerra. Cal recordar que, més enllà de portaveu, Marta Vilalta és secretària general adjunta del partit. És a dir, a l'organigrama de la direcció d'ERC només té Marta Rovira per sobre.

Polèmiques paraules de Marta Vilalta

"El lloc d'Oriol Junqueras no passa per seguir liderant el partit", va assegurar Vilalta. Ho va fer a la Cadena SER, que l'emissora va anunciar, com és lògic, com una “entrevista a la portaveu d'Esquerra al Parlament”. I, encara que a les seves declaracions va afegir que "però això no ho decideixo jo, ho decidirà la militància", el titular va generar una onada d'acusacions per part dels junqueristes. Unes crítiques no fan més que evidenciar el grau de tensió que es viu actualment a ERC.

Home amb barba i cabells curts parlant en un micròfon mentre gesticula amb la mà.

"El lloc de Vilalta no passa per seguir sent la portaveu d'Esquerra al Parlament", deia Duran Matamoros, membre de la direcció de les joventuts d'ERC. De fet, demanava la seva dimissió recordant que “si demanem responsabilitats (i renovació) a aquells que han governat el partit els darrers anys, ella hauria de ser una de les primeres en donar exemple. I està fent tard”.

Més dirigents d'Esquerra es van sumar a les crítiques. Jose Rodríguez, exdiputat al Parlament i afí a Junqueras, retreia que “els mateixos que aplaudien qui sembla ser l'artífex de la trama B[Sergi Sabrià]i que tenien una estructura de govern paral·lela són els mateixos que volen relegar Junqueras a un racó”. "El que hauries de fer és aclarir una vegada el tema dels cartells[d'Ernest Maragall i l'Alzheimer], els ninots[penjats del coll amb la cara de Junqueras], les executives B…", li exigia Ramon Canal, conseller nacional d'ERC del Baix Llobregat.

"Marta Vilalta no ens representa", "moltes vegades parla amb una prepotència que em preocupa", "tenen una obsessió[contra Junqueras]" o "està incapacitada per continuar sent la secretària general adjunta d'ERC" van ser algunes de les moltes crítiques que va rebre la portaveu republicana per part de membres del partit. Queda clar, doncs, que faltant encara més de dos mesos per al congrés decisiu del proper 30 de novembre, la situació a Esquerra és molt delicada. I cada cop són més els dubtes de com sortirà el partit d'un congrés que pot suposar la ruptura total d'una formació en clar declivi.

➡️ Política

Més notícies: